Шест корака до бољег сна

ГС
Шест корака до бољег сна

Многи фактори могу да ометају добар сан — од стреса на послу и породичних обавеза до болести. Није ни чудо што нам због свакодневних брига квалитетан сан понекад измиче.

Али, можда не можете да контролишете факторе који ометају ваш сан, али можда можете да усвојите навике које подстичу бољи сан.

1. Држите се распореда спавања

Одвојите не више од осам сати за спавање. Препоручена количина сна за здраву одраслу особу је најмање седам сати. Веćини људи није потребно више од осам сати у кревету да би се добро одморили.

Идите у кревет и устајте у исто вријеме сваког дана, укључујуćи и викенде. Досљедност јача циклус спавања и буђења у вашем тијелу.

Ако не заспите у року од 20 минута од одласка у кревет, напустите спаваćу собу и урадите нешто опуштајуćе. Читајте или слушајте умирујуćу музику. Вратите се у кревет када сте уморни. Поновите по потреби, али наставите да одржавате распоред спавања и вријеме буђења.

2. Обратите пажњу шта једете и пијете

Не идите у кревет гладни или препуњени. Посебно избјегавајте тешке или обилне оброке у року од неколико сати прије спавања. Нелагодност би могла да вас држи буднима.

Такође опрез са никотином, кофеином и алкохолом. Потребни су сати да нестану стимулативни ефекти никотина и кофеина и могу да омету ваш сан. И иако би вам алкохол у почетку могао изазвати поспаност, може да пореметити сан касније током ноćи.

3. Обезбиједите мирно окружење

Нека ваша соба буде хладна, тамна и тиха. Излагање свјетлости увече може да отежа падање у сан. Избјегавајте дуготрајну употребу екрана који емитују свјетлост непосредно прије спавања. Размислите о коришćењу сјенки за замрачење просторије, чепиćа за уши, вентилатора или других уређаја да бисте створили окружење које одговара вашим потребама.

Обављање умирујуćих активности прије спавања, као што је купање или коришćење техника опуштања, може да допринесе бољем спавању.

4. Ограничите дневне дремке

Дуге дневне дремке могу да поремете ноćни сан. Ограничите дремке на највише један сат и избјегавајте дремке касно током дана.

Међутим, ако радите ноćу, можда ćете морати да одспавате касно у току дана прије посла да бисте надокнадили спавање.

5. Укључите физичку активност у своју дневну рутину

Редовна физичка активност може да побољша сан. Међутим, избјегавајте да будете активни прије спавања.

Провођење времена напољу сваки дан такође може бити од помоćи.

6. Не брините прије спавања

Покушајте да ријешите своје бриге прије спавања. Забиљежите шта вам је на уму и онда то одложите за сутра.

Управљање стресом може да буде од велике помоćи. Почните са основама, као што су организовање, постављање приоритета и делегирање задатака. Медитација такође може ублажити анксиозност, преноси Она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана