Седам знакова да уносите превише шећера

ГС
Foto: Илустрација

Како уношење веће количине шећера нимало није здраво, обратите пажњу на ових седам знакова којима тијело сигнализује да сте га преоптеретили овом врстом хране.

1. Пријевремено старење

Ако нисте одмах повезали старење са шећером, морате да знате да претјерана и неконтролисана козумација може проузроковати дуготрајно оштећење протеина коже, колагена и еластина. Те тако, осим превременог старења, може проузроковати и појаву екцема на кожи.

Поред тога, вишак шећера није најбољи пријатељ хормона и може да пореметити њихов баланс и доведе до појаве акни дуж доње вилице. Ова супстанца може да доведе до неуравнотежене цревне флоре и запаљења у телу.

 

2. Стварање зависности

Много студија је потврдило позитивну везу између већег уноса шећера и стварања зависности од истог. Шећер може да дјелује на ваш нервни систем попут лијекова који изазивају осећај зависности.

 

3. Низак ниво енергије

Глукоза игра важну улогу у производњи енергије у нашем тијелу, али само када се у крви налази у оптималним количинама.

Када кроз храну уносите шећер, панкреас ослобађа инсулин који помаже у транспорту глукозе до ћелија и у тим тренуцима можете да осјетите интезивни налет енергије.

Међутим, када се залихе исцрпе, осјетићете пад енергије, јер тијелу треба више шећера да би поново покренуло циклус.

 

4. Надимање

Шећер је идеална храна за лоше цријевне бактерије, а као што смо прије рекли, он лако може да поремети баланс и равнотежу цревне флоре, те отуда и надимање и непријатни гасови у стомаку.

 

5. Слабији имуни систем

Заправо ова нуспојава уско је повезана са претходним симптомима. Можда нисте знали, али 70 одсто нашег имуног система одржавају корисне цријевне бактерије, а како шећер храни оне лоше, извеснији је пад имунитета.

 

6. Несаница

Овај симптом посебно је уочљив уколико конзумирате храну богату шећером у вечерњим часовима.

Како је та врста хране она која подиже енергију, ваш организам ће се теже "примирити" и утонути у сан.

 

7. Вишак килограма

Вишак глукозе тело складишти у јетри, мишићима и у облику масти око струка.

Ово је највидљиви и најчешћи знак да ваша исхрана није избаланасирана и да је потребно да обратите пажњу на свој јеловник, пише Hayat.ba

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана