Седам врста воћа које смањују надутост

Б92
Foto: Илустрација

Ако више не можете да поднесете да вам се стомак одједном и напрасно надима, убаците једну од ових укусних воћки у свој свакодневни јеловник.

Надимање стомака је чест проблем с којим се многи људи суочавају у неком тренутку свог живота. Може бити непријатно и понекад болно, што доводи до нарушавања квалитета живота. Разумијевање различитих узрока и начина за ублажавање овог непријатног стања је кључно за ублажавање симптома.

Који су узроци надимања

Један уобичајени узрок надимања јесте накупљање гасова у дигестивном тракту. Ово може бити подстакнуто бројним факторима, укључујући гутање ваздуха док једете или пијете, једење хране која производи гасове, као што су пасуљ и броколи, или прекомјерни раст бактерија у цријевима. Када се у цријевима нагомилају гасови, то може изазвати осјећај надимања и нелагодност у стомаку.

Још један чест узрок надимања јесте нетолеранција на храну или алергија.

Ваше тијело може имати потешкоћа с варењем одређене хране, као што су млијечни производи или глутен, што може довести до надимања, гасова и других пробавних симптома. Вођење дневника исхране и елиминисање потенцијалних покретача надимања низ исхране може помоћи у идентификацији и ефикасном управљању овим нетолеранцијама.

Стрес и анксиозност такође могу допринијијети надимању. Ако сте под хроничним стресом, ваше тело ослобађа хормоне који могу утицати на варење и довести до надимања и других гастроинтестиналних проблема. Вјежбање техника за смањење стреса као што су медитација, јога или вјежбе дубоког дисања могу помоћи у ублажавању надимања изазваног стресом.

У неким случајевима, надимање у стомаку може бити знак основних здравствених стања као што су синдром иритабилног црева (ИБС), гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или инфламаторна болест цријева (ИБД). Ова стања могу изазвати надимање, бол у стомаку и друге пробавне симптоме који захтевају медицинску интервенцију ради правилне дијагнозе и лијечења.

Поред тога, хормонске флуктуације, попут оних које се јављају током менструације или менопаузе, могу допринети надимању стомака. Промјене у нивоу хормона могу утицати на варење и задржавање воде, што доводи до надимања и нелагодности. Управљање хормонским флуктуацијама уз хормонску терапију или промена начина живота може помоћи у ублажавању симптома надимања.

Дехидрација такође може допринијети надимању стомака. Ако не пијете довољно воде током дана, ваше тијело може задржати воду у покушају да спријечи дехидрацију, што доводи до надимања и задржавања воде. Правилно хидрирање пијењем довољно воде током дана може помоћи у ублажавању надимања и побољшању варења.

Одређени лијекови такође могу да изазову надимање јер могу пореметити равнотежу цревних бактерија или утицати на варење, што доводи до надимања и других пробавних симптома. Консултовање са својим лекаром о нежељеним ефектима лијекова и потенцијалним алтернативама може вам помоћи да се ријешите нежељених симптома.

Недовољна физичка активност и седентарни начин живота такође могу допринијети надимању стомака. Ако ријетко вјежбате, варење се може успорити, што доводи до надимања и нелагодности. Укључивање редовних вјежби, као што су ходање, трчање или јога, у вашу дневну рутину може помоћи у промовисању здравог варења и ублажавању надимања.

Коначно, лош избор у исхрани, као што је једење масне или прерађене хране, може допринијети надимању. Ове намирнице могу бити тешке за варење и могу довести до гасова и надимања. Одабир уравнотежене дијете богате воћем, поврћем, интегралним житарицама и немасним протеинима може помоћи у промовисању здравог варења и смањењу симптома надимања.

Које воће смањује надутост

"Један од начина да побољшате здравље цријева јесте да једете више хране богате влакнима са витамином Ц", објаснио је др Џозеф Салхаб на свом профилу на друштвеној мрежи ТикТок.

"Показало се да ово повећава добре бактерије у цријевима и добро је за здравље цријева."

Амерички гастроентеролог Џозеф Салхаб зато препоручује да, ако патите од надимања стомака, једете боровнице, урме, киви, гуаву, папају или ананас.

Доказано је да ананас садржи ензим бромелаин, који помаже у разградњи протеина у дигестивном систему и смањењу упале. Ово може помоћи у ублажавању надимања и побољшању варења. Слично ананасу, папаја садржи ензим који се зове папаин, који такође има антиинфламаторна својства која могу помоћи у смиривању дигестивног тракта и смањењу нелагодности.

Бобичасто воће, као што су јагоде, боровнице и малине, које су богате антиоксидансима и влакнима, могу помоћи у смањењу надимања стомака. Садржи антиинфламаторна једињења која могу помоћи у смањењу упале у дигестивном тракту и ублажавању надимања.

Киви је такође добро познат по својим добробитима за варење и може помоћи у смањењу надимања јер је богат влакнима и садржи ензиме који помажу у разградњи протеина у пробавном систему. Киви такође садржи витамине и минерале који подржавају здравље пробаве и смањују упалу.

Коначно, укључивање разноврсног воћа у вашу исхрану може помоћи у ублажавању надимања стомака и побољшању здравља пробаве. Воће као што су ананас, папаја, лубеница, банане, бобице, киви, цитруси, диње, јабуке и крушке имају јединствена својства која вам могу помоћи у томе.

Изаберите своје омиљено воће и додајте га у свакодневну ужину како бисте одржали оптимално здравље пробаве.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана