Седам предности чаја од хибискуса: Од снижавања крвног притиска до скидања килограма

ГС
Седам предности чаја од хибискуса: Од снижавања крвног притиска до скидања килограма

Хибискус је тропска цвјетна биљка од које се прави чај мирисног, воћног, освјежавајућег, а слатког укуса. Чај од хибискуса има бројне здравствене предности – од снижавања високог крвног притиска до регулисања лошег варења. Вијековима су људи користили сјеме, цвијеће, лишће и стабљике хибискуса у храни и традиционалној медицини, док се данас највише конзумира као чај.

Иако чај од хибискуса не садржи много витамина или минерала, он је богат витамином Ц и другим антиоксидантима, важним за здравље човјека. Истраживања су открила низ здравствених користи које се доводе у везу са испијањем чаја од хибискуса, показујући да може да снизи крвни притисак, смањи и спријечи размножавање бактерија, па чак и да помогне током скидања килограма.

1. Снижава крвни притисак

Висок крвни притисак је здравствени проблем од којег пате милиони људи и који доводи до озбиљних здравствених проблема као што су срчани удар, мождани удар, срчана инсуфицијенција и болест бубрега. У клиничким испитивањима, показало се да чај од хибискуса снижава крвни притисак. Наравно, стручњаци наглашавају ова чај не може да замијени лијекове код људи којима је дијагностикован висок крвни притисак.

2. Снижава ниво холестерола

Висок холестерол је још један здравствени проблем, који погађа милионе одраслих и доприноси озбиљним болестима попут срчаног и можданог удара. Клиничке студије показале да хибискус снижава ниво холестерола и може да помогне у одржавању здравог нивоа холестерола.

3. Одржава здравље јетре

Студије су показале да хибискус помаже у одржавању здраве јетре, јер екстракт биљке штити јетру од разних токсина, вјероватно због своје моћне антиоксидативне активности.

4. Богат антиоксидантима

Биљка хибискуса богата је антиоксидантима као што су бета-каротен, витамин Ц и антоцијанин. Познато је да храна богата антиоксидантима помаже код доста здравствених стања јер антиоксиданти уништавају у тијелу штетне молекуле познате као слободни радикали. Слободни радикали оштећују ћелије, које доприносе болестима као што су карцином, болести срца и дијабетес. Док тијело користи сопствене антиоксиданте за борбу против оштећења слободних радикала, храна богата антиоксидантима такође може да играти важну улогу у превенцији болести.

5. Бори се против упале

Неколико студија на животињама и неколико малих студија на људима показало је способност хибискуса да се бори против упалних стања, односно да има антиинфламаторна својства. Упала је заслужна за настанак многих болести, па и астме, Алцхајмерове болести, болести срца, карцинома и реуматоидног артритиса.

6. Помаже у процесу губитка тежине

Истраживања су показала позитиван утицај чаја од хибискуса на губитак тежине, што би могло да помогне у спрјечавању гојазности, посебно ако се користи екстракт хибискуса, који је концентрисанији облик од чаја.

7. Бори се против бактерија

У лабораторијским студијама, екстракт хибискуса је држао одређене врсте бактерија под контролом. Бактерије су једноћелијски микроорганизми, који могу да изазову разне инфекције, као што су бронхитис, пнеумонија и инфекције уринарног тракта. Студије су такође показале да, поред антиоксидативних и антиканцерогених својстава, хибискус може да помогне у заштити од бактеријских инфекција. Доказано је и да екстракт хибискуса спрјечава активност Ешерихиа коли бактерије, соја бактерија који може да изазове симптоме као што су грчеви, гасови и дијареја. Такође, откривено је да да се екстракт хибискуса бори против осам сојева бактерија и да је ефикасан као и неки лијекови који се користе за лијечење бактеријских инфекција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана