Савршен стари трик за добар сан: Ставите лист ове моћне биљке испод јастука

ГС
Foto: Илустрација

Стари су ловору приписивали магичне моћи, али опуштајућа и противупална својства ове биљке потврђује и наука. Више-мање, трећину живота проведемо спавајући, али битно је да је наш одмор квалитетан и да нас регенерише како бисмо се боље суочили с изазовима дана.

Многи од нас пате од несанице, често се буде током ноћи или се лоше одмарају, што резултира тиме да дан почињемо уморнији него што смо отишли у кревет.

Прије него што почнемо да на своју руку узимамо лијекове који обећавају миран и неометан сан, посегнимо за природним методама које су свакако ефикасније и мање штетне за наш организам.

Један од таквих лекова, који су практиковали још Грци и Римљани, састоји се од стављања ловоровог листа испод јастука пре спавања.

Како нам ова биљка може помоћи да се боље одморимо?

Осим што има пробавна и антибактеријска својства (чај од ловора одличан је код дијареје или за поспешивање правилне пробаве), ловоров лист има опуштајућа и умирујућа својства.

Пијење чаја од ове биљке или удисање њеног мириса помаже у снижавању крвног притиска, ослобађању од напетости и смањењу нивоа нервозе и стреса, што нам омогућује бољи сан.

Надаље, ублажава болове предменструалног синдрома, погодујући мирном одмору, чак и женама у репродуктивној доби.

Но, постоји још један добар разлог за спавање с ловоровим листом под јастуком – мотив који вуче коријене из народне традиције која би овој биљци приписивала чак и магичну моћ.

Према предању, ловор има важан утицај на наше снове.

Ако имамо неку бригу која нас тишти или мисао која нам не да мира, спавање с листом ове биљке под јастуком омогућиће нам да "сањамо" рјешење нашег проблема, које ћемо моћи спровести у дјело једном када се пробудимо, пише Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана