Савјети за тренутно ублажавање болова у леђима

телеграф
Foto: pixabay

Овај проблем се јавља макар једном у животу код четири петине људи на планети, а према студији објављеној у медицинском часопису Д Ланцет, бол у леђима један је од водећих узрока инвалидитета.

Бол у леђима најчешће мучи особе које због природе посла дуго сједе, а проблем се може погоршати наглим покретима или неправилним извођењем вјежби.

У комбинацији са сезонским афективним поремећајем, хладно вријеме може додатно да погорша ситуацију.

Изненадни бол захтијева медицинску помоћ, али постоје ствари које можете да урадите да бисте ублажили бол.

Топла или хладна облога

Некоме ће пријати хладна облога, а некоме да што више загрије дио леђа у ком осјећа бол. Кључ је у подстицању циркулације и смањењу упале.

За неке би ледени туш могао да направи велику разлику у позитивном правцу.

За друге је то, пак, коришћење термофора или специјализованог појаса од чисте вуне који би требало ставити директно на кожу.

Уколико појас има магнете, тим боље. Такође, и масажа може да помогне да ублажите бол.

Физичка активност

Можда ће вам ово дјеловати контрадикторно, али када осјетите бол у леђима, љекар ће прво препоручити да будете физички активни, наравно у границама које тијело у том тренутку допушта. Лагана шетња или вјежбе истезања могу да ублаже бол.

Потрудите се да шетате најмање три пута по пола сата у року од 24 сата јер мишићи кичме не смију да остану неактивни - у супротном, повећавају притисак на кости, па ће бол бити још јачи и дуже ће трајати.

Ставите пешкир

Умотајте велики пешкир за купање у ролну и ставите га испод карлице кад легнете. Пешкир ће апсорбовати напетост и обезбиједити вам да осјетите олакшање.

Како спријечити бол у леђима?

Промјена начина живота може да буде од велике помоћи особама које пате од болова у кичми.

То је, на првом мјесту, побољшање физичког стања. Особе које нису у доброј кондицији имају већу вјероватноћу да развију бол у леђима, због слабих мишића леђа и стомака. Потрудите се да будете физички активни свакога дана.

Када подижете теже предмете, водите рачуна да су вам кољена савијена и да терет држите близу груди када устајете.

Уколико посао којим се бавите изискује да највећи дио радног времена проведете у сједећем положају, обезбиједите столицу која ће ергономски подупирати струк и омогућити да вам кукови буду под правим углом у односу на под.

Ако имате вишак килограма, потрудите се да смршате. Наиме, килограм вишка на стомаку наша кичма доживљава као седам килограма оптерећења. Особе које имају вишак килограма и нису физички активне у већем су ризику да имају проблем са болом у кичми.

Коначно, уколико је бол неподношљив, обавезно се обратите љекару који ће процијенити како би требало да третирате новонастало стање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана