Савјети за јаче и здраве десни

ГС
Савјети за јаче и здраве десни

Ткиво горње и доње вилице које окружује базу зуба и омогућава да се зуб причврсти за кост, познато је као десни, односно гингива

Јаче и здраве десни су темељ здравља наших зуба. Слично томе, најздравији зуби су они са најздравијим деснима. Ткиво горње и доње вилице које окружује базу зуба и омогућава да се зуб причврсти за кост, познато је као десни, односно гингива. Здравље десни одређује здравље наших зуба. Упркос томе што су толико неопходне, десни се понекад занемарују у рутини оралне хигијене. Ако желимо да очувамо своје десни здравим, треба о њима свакодневно, редовно да бринемо.

Прање зуба као први и основни корак

Ово је корак број један који можемо предузети да бисмо се бринули о свом оралном и здрављу  десни. Користите четкицу за зубе са меким или средњим влакнима и пасту за зубе са флуором. Зубе обавезно перите ујутру и увече, сваки дан. Подесите тајмер или слушајте неку кратку песму да бисте зубе прали два минута. Док перете зубе, имајте на уму ове савјете:

  • немојте јако „рибати” зубе. Држите четкицу као оловку и перите зубе у лаганим круговима и вертикалним потезима који ће спречити и зауставити повлачење десни. Фокусирајте се и на десни. Оне су осетљиво ткиво које има функцију препреке за бактерије
  • држите четкицу под углом од 45 степени, тик уз ивицу линије десни
  • не заборавите да оперете језик и уста
  • замените четкицу свака два до три месеца или када се чекиње истроше.

За јаче и здраве десни чистите зубе концем једном дневно

Конац за зубе је и даље најефикаснији начин за уклањање хране и наслага између зуба које смо можда пропустили током прања. Ови остаци хране и плак могу иритирати десни ако се не уклоне, па би требало конац да користимо барем једном дневно. Захваљујући овоме и зуби ће изгледати сјајније и светлије.

Једите храну погодну за десни

Слатка храна, жвакаćе гуме и газирана пиćа подстичу развој штетних бактерија у устима, које могу изазвати обољење десни. Крекери, чипс и сушено воćе могу да се залепе за зубе, а ако се остаци одмах не уклоне, могу да нанесу штету нашем оралном здрављу. Ове честице могу да остану на зубима сатима, јер веćина људи не пере зубе након јела. Дакле, уместо њих конзумирајте храну погодну за десни:

  • млечни производи и друга храна богата калцијумом одлични су за зубе
  • свеже воćе, хумус и поврćе здраве су оралне опције
  • ако ипак конзумирате нешто слатко, обавезно након тога исперите уста водом. Ако сте јели слатке оброке или пили газирана пиćа, сачекајте најмање 30 минута пре него што оперете зубе.

Пијте довољно воде

Пљувачка је неопходна за одржавање здравих уста и уравнотежен раст бактерија. Честице хране померају се кроз уста пљувачком, што их спречава да се заглаве између зуба. Ово може смањити могуćност да бактерије у устима расту на честицама хране које се тамо налазе. Пијте 7-8 чаша воде дневно да бисте одржали идеалну количину пљувачке у устима, посебно када сте жедни или вам се чини да су вам уста сува.

Фактори ризика за болести десни

Постоји неколико фактора ризика за болести десни који су ван наше контроле. Ако имамо било који од следеćих фактора, обавезно морамо да разговарамо са стоматологом о начинима превенције болести десни:

  • дијабетес
  • породична историја болести десни
  • хормонске промене код жена и девојчица
  • лекови који доводе до сувих уста
  • болести које утичу на имунитет као што су рак или АИДС
  • лоше навике оралне хигијене

Пушење треба да избјегавамо да би имали јаче и здраве десни

Требало би да се одрекнемо пушења јер су и болест десни и лоше здравље зуба с тим повезани. Како наводе у Центрима за контролу болести (ЦДЦ), пушење компромитује наш имуни систем и због тога је борба против инфекције десни за њега изазовнија.

Губитак зуба може бити последица болести десни. Међутим, веćина људи може да избегне развој болести десни практиковањем добре оралне хигијене. Болест десни може да се спречи и лечи основном оралном негом код куćе. Осим тога, важне су и редовне посете стоматологу. Стоматолог може да очисти плак са зуба што може да помогне у превенцији болести десни.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана