Савјети Лидије Љубичић за витку линију (први дио): Више малих оброка за најбоље резултате

Глас Српске
Савјети Лидије Љубичић за витку линију (први дио): Више малих оброка за најбоље резултате

Без обзира на то какво је вријеме напољу, оно је идеално да започнете са враћањем у кондицију. Одгађања почетка тренинга због кише или високих температура више нема, барем за оне који желе да сљедеће године буду фит и у форми.

- Припреме за љето крећу сад! Зимски дани су испред нас, а вријеме брзо пролази и овај пут одлучите да ћете сљедеће љето довести тијело у форму ако ваш одраз у огледалу на приказује слику коју бисте ви жељели. Зимска неактивност, превелик унос слаткиша и нездраве хране довешће до промјена физичког изгледа, у виду појаве нових слојева масних наслага по стомаку, боковима или, пак, целулита по ногама и задњици. Ако нисте тијелу посвећивали пажњу током цијеле године, одлучите сада да промијените навике и то ће вам донијети одговарајуће резултате - савјетује професорица физичког васпитања Лидија Љубичић.

Да би припреме за љето биле што једноставније, она истиче кораке које требате пратити како бисте постигли оно што желите.

Основно што морате пратити је: исхрана, тренинг, одмор и сан.

Исхранa

- Било да је ваш циљ мршављење или дебљање, основна ствар на коју треба да пазите је исхрана. Коју ћете врсту хране јести, зависи од циља. Ако желите да смршате и затегнете тијело, основна ствар коју треба да урадите јесте да убрзате метаболизам. Иако вам на прву може звучати компликовано, потребно је да дневно конзумирате четири, пет малих оброка и то у временском размаку од три до четири сата - каже Љубичићева.

На тај начин, додаје, обезбјеђујете организму довољну количину потребних нутријената за нормално одвијање свих метаболичких процеса, те му помажете да се на адекватан начин опорави након тренинга или напорног дана.

- Сваки оброк треба да има квалитетан извор протеина, те неку врсту комплексних угљикохидрата. Такође не смијемо запоставити ни унос хране богате влакнима, витаминима и минералима - поручила је Љубичићева.

Храна богата протеинима: јаја, риба, пилетина и ћуретина (бијело месо), говедина, млијеко и млијечни производи са ниским постотком масноћа.

Храна богата угљикохидратима: житарице, грожђице, хљеб од интегралног брашна, смеђа (интегрална) рижа, кромпир, ораси, љешници, бадеми, кикирики итд.

Храна богата витаминима и минералима: тамнозелено и наранџасто поврће, кукуруз, рибље уље, плодови мора, сјеменке итд.

- У процесу смањења вишка масних наслага веома битну улогу играју и масти, али не било какве масти већ здраве масти. Здраве масти су тзв. незасићене масти, које имају позитиван утицај не само на убрзано топљење масних наслага, већ и на цијели организам. Хладно цијеђена уља (маслиново и ланено) богата су незасићеним мастима, посебно омега-3 масним киселинама. Треба нагласити да се хладно цијеђена уља не користе приликом пржења, печења или кувања јер се њихова хемијска структура мијења и настају спојеви који нису здрави - истиче Љубичићева.

У комбинацији са угљикохидратима, ланено уље може увелико успорити дигестију унесених калорија и смањити њихов улазак у крвоток, те тако спријечити таложење масних наслага на нашем тијелу.

Да бисте истопили један килограм својих масти, потребно је да потрошите око 7.700 калорија више него што унесете храном, па зато добро пазите шта једете.

Распоред

Оброке распоредите на сљедећи начин:

• Доручак

• Ужина

• Ручак

• Ужина

• Вечера

Примјер доручка:

- 3-4 бјеланца уз једно цијело јаје

- 1 порција житарица

- 1 јабука

Бесплатне савјете о исхрани и тренингу читаоци "Гласа Српске" могу добити путем мејла: [email protected] или на телефон "L-FIT STUDIO": 065/332-332

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана