Савјети Лидије Љубичић за витку линију (другио дио): Кардио и тренинг у теретани пун погодак

Глас Српске
Савјети Лидије Љубичић за витку линију (другио дио): Кардио и тренинг у теретани пун погодак

Поред утицаја правилне исхране на физички изглед, никако не смијемо изоставити важност уноса течности - воде у организам. Свако би дневно требало да унесе бар осам чаша воде јер код одраслог човјека вода чини од 55 до 60% укупне масе тијела. Мали губици воде из организма могу довести до разних неповратних поремећаја.

- Многи људи већину течности добијају из хране, па тако када су дехидрирани, умјесто жеђи осјећају глад. Вода је природни растварач  у организму. У процесу топљења масти и смањења тјелесне тежине има велику улогу. Поред тога, вода је такође веома добра за нокте, косу - каже професорица физичког васпитања Лидија Љубичић.

Она подсјећа да код обликовања мускулатуре и смањења масних наслага подједнаку улогу имају и кардио и тренинг у теретани.

- Многи се питају шта је то кардио тренинг. Кардио тренинг може бити: трчање на отвореном, трчање на траци, вожња бицикла, прескакање конопца, пливање итд, односно вјежбе које захтијевају висок ритам срца у одређеном временском периоду - објашњава Љубичићева.

Без обзира на то о којој врсти кардио тренинга је ријеч, вјежбање не би требало да траје мање од 50 минута.

- Направите кардио тренинг тако да вам буде што мање монотоно. Немојте се задржавати на само једној справи, већ комбинујте између траке, бицикла, степера и орбитрака. Ако предност дајете трошењу калорија у односу на кондицију, већу пажњу посветите степеру. Тренирањем на степеру у исто вријеме комбинујете кардио тренинг са тренингом јачања ногу, задњице и стомака, што изискује повећано трошење калорија у кратком временском периоду - савјетује Љубичићева.

Додаје да тренинг који се изводи са теговима има велику улогу у трошењу калорија.

- Ако се одлучите да истог дана радите и кардио и тренинг са теговима, кардио радите послије тренинга са теговима због тога што ћете бити више концентрисани на правилно извођење вјежби. Истовремено, овај тренинг ће вам помоћи да унапријед сагорите нешто гликогена из мишића - указује Љубичићева.

Њен савјет је да на тренингу у теретани посветите пажњу цијелом тијелу, а не само одређеним мишићним групама.

- Посебно су важни трбушни мишићи јер поред тога што су од великог естетског значаја, имају врло битну улогу у очувању физичког здравља. Заједно са мишићима доњег дијела леђа сачињавају тзв. “природни корсет”, који спречава настанак херније, разних болних синдрома у леђима и других повреда. С обзиром на то да су трбушни мишићи грађени од тзв. спорих мишићних влакана, можете их вјежбати учесталије него друге мишиће - препоручује Љубичићева.

Како бисте што више подстакли мишиће, радите тренинге високог интензитета, на справама или са теговима (радите трбушњаке на сваком тренингу минимално 10 - 15 серија).

- За почетак, користите мању килажу и радите већи број понављања (од 10 до 15), те смањите паузе између њих како бисте убрзали сагоријевање гликогена. Обратите пажњу посебно на правилност извођења вјежби како бисте минимизирали могућност повреда. Такође, један од начина помоћу којег можете убрзати процес затезања мускулатуре јесте уз помоћ тзв. цикличних тренинга - предлаже Љубичићева.

Циклични тренинг представља комплексан тренажни процес при којем долази до активирања више мишићних група у што краћем временском периоду у току једног тренинга. Овај тренинг углавном се изводи на справама, иако може да укључује и слободне тегове. Прије и послије сваког тренинга одвојите минимално пет до десет минута за загријавање, односно истезање.

Одмор и сан

Постизање жељеног напретка, раста мишића и обликовања тијела, захтијева равнотежу између тренинга, правилног избора хране, одмора и сна.

- Оно што је веома битно је да имате одговарајућу мотивацију и да поставите јасне циљеве, који ће вас стимулисати да идете напријед и да ојачате вољу у остварењу зацртаног циља. Када ускладите све то, имаћете идеално грађено тијело на дуге стазе - каже Лидија Љубичић.

 

Везани текст: Савјети Лидије Љубичић за витку линију (први дио): Више малих оброка за најбоље резултате

Бесплатне савјете о исхрани и тренингу читаоци "Гласа Српске" могу добити путем мејла: [email protected] или на телефон "L-FIT STUDIO": 065/332-332

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана