Савјети како да будемо здравији у 2022. години

Независне
Foto: pixabay

Нова година за свакога од нас представља вријеме када почнемо да мислимо о промјенама.

И увијек је негдје на првом мјесту здравље.

Једите више цијелих намирница

Најлакши и најодрживији начин да побољшамо здравље јесте да конзумирамо цијеле намирнице. То подразумијева непроцесуирано воће, поврће, сјеменке, рибу и орашасте плодове. Ова храна, према истраживањима, умањује ризик од срчаних обољења, гојазности, високог нивоа шећера у крви и дијабетеса типа 2.

Више се крећите

Задајте себи задатак да се сваког дана што више крећете. Изађите из аутобуса станицу раније, користите степенице умјесто лифта, идите пјешице у продавницу... Мале промјене могу и те како много да утичу на наше здравље.

Избаците заслађена пића

Сокови и друга заслађена пића повећавају ризик од срчаних обољења, масне јетре, гојазности, каријеса… Избјегавајте овакве напитке и радије изаберите природне варијанте.

Више спавајте

Довољно квалитетног сна у току ноћи спречава ризик од гојазности, депресије и срчаних обољења. Осигурајте свом тијелу и уму здрав сан, сваког дана.

Будите физички активни

Физичка активност благотворно дјелује и на тијело и на ум. Изаберите ону у којој уживате и свакодневно се крећите. Било да је у питању пливање, вожња бицикла, шетња или одлазак у теретану, осјећаћете се боље.

Нађите времена за себе

Издвајање времена за себе није себично, већ је неопходно за оптимално здравље и добро стање. Будите себи на првом мјесту с времена на вријеме.

Уносите више домаће хране

Потрудите се да што мање једете напољу. Припремајте јела унапријед и носите кувани ручак на посао. Тако ћете спријечити нападе глади и гојазност, а јешћете здравије.

Више времена проводите напољу

Боравак у природи умањује стрес и побољшава расположење. Стога, потрудите се да у овој години боравак у природи постане ваш свакодневни ритуал.

Ограничите вријеме испред екрана

Компјутер, лаптоп и смартфони, њима смо свакодневно изложени. А то може да изазове депресију, анксиозност и осјећај усамљености. Стога, потрудите се да ограничите вријеме које проводите пред екранима.

Заборавите на негативни однос према тијелу

Престаните да на своје тијело гледате с негативног аспекта. Пробудите у себи самопоуздање које се крије у свакоме од нас.

Посјетите љекара

Донесите одлуку да идете на систематске прегледе сваке године. Урадите крвну слику, уринокултуру, посјетите гинеколога и стоматолога. Превенција је кључна за многе болести, као и откривање обољења у раној фази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана