Савјети фитнес-инструкторке Лидије Љубичић: Важно је знати колико вам је калорија потребно

Лидија Љубичић
Савјети фитнес-инструкторке Лидије Љубичић: Важно је знати колико вам је калорија потребно

Прије него што почнете да вјежбате да бисте смршали и одржали вашу тјелесну тежину, важно је да знате колико вам је калорија потребно и колики је ваш дневни ниво одржавања калорија, савјет је фитнес-инструкторке Лидије Љубичић.

- То је број калорија које ваше тијело сагори у дану. На примјер, ако је ваш ниво одржавања калорија 2.000 калорија у дану и ви конзумирате 2.000 калорија, задржаћете своју тежину. То је зато што ваше тијело сагори свих 2.000 конзумираних калорија. Но, ако конзумирате, рецимо, 2.500 калорија (имаћете 500 калорија више) и временом ћете добити масне наслаге. Ако натјерате тијело да сагори више калорија сваки дан кроз неки облик вјежбе, бићете у калоријском мањку. Калоријски мањак доводи до мршављења - наводи она.

Истиче да је важно израчунати количину енергије коју тијело троши у стању мировања, те да се на тај начин лакше долази до жељеног и потребног броја калорија.

- Базални метаболизам (БМР) представља количину енергије коју тијело потроши у стању мировања. Одређивање количине калорија потребне за ваше дневне потребе зависи од ваше животне доби, дневне активности и пола. Након одређене вриједности увијек можете на брз и једноставан начин пратити количину потрошене енергије и енергије унесене храном и самим тим кориговати исхрану у зависности од ваше активности, односно кроз израчунат износ калорија можете циљано дјеловати на смањење тјелесне тежине, одржавање или повећање - наводи она.

У питању је количина енергије која је индивидуална и зависи од многих фактора.

- Та количина енергије може се приближно израчунати помоћу формула. Постоји више њих, али једна од бољих је Харис-Бенедиктова формула, којом се може израчунати приближан базални метаболизам - додаје Љубичићева.

Како је навела, у пола килограма масти налази се 3.500 калорија, тако да на сваких додатних 3.500 калорија које унесемо тијело их не сагори, те на тај начин добијамо пола килограма масних наслага. На сваких 3.500 калорија које тијело потроши губимо пола килограма масних наслага.

- Ако дневно конзумирате 500 калорија мање и тако направите дневни калоријски мањак од 500 калорија, до краја седмице ћете имати мањак од 3.500 калорија (500 калорија мање дневно, за седам дана у седмици = 3.500 калорија мање). Ако желите да се ријешите масних наслага и изгубите на тежини, најбољи начин за то је кориговање исхране и броја калорија. Уз то, пожељно је да одмах кренете са вјежбањем. Вјежбањем три пута седмично, уз правилну исхрану, брзо ћете имати жељене резултате - закључила је Љубичићева.

ФОРМУЛА ЗА БМР

БМР (мушкарци)

БМР = 66 + (13,7 џ тежина у кг) + (5 џ висина у цм) - (6,76 џ број година)

БМР (жене)

БМР = 655 + (9,6 џ тежина у кг) + (1,8 џ висина у цм) - ( 4,7 џ број година)

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана