Савјет Јапанаца: Како се расхладити на +40

GS
Foto: X.com

У Јапану се често дешава да ноћу температура уопште не пада испод 30°Ц степени, а забиљежени су и прави топлотни таласи када по седам дана заредом жива стиже до 38. подиока. У Токију је бивало и 40 у плусу.

Јапанци се од јаке врућине штите, прије свега, сунцобранима које многи носе - нарочито жене, сламнатим шеширима и качкетима, а даме се труде да се покрију одјећом, за разлику од Запада гдје откривају и руке и ноге.

Понегдје ће жене носити чак и рукавице како би заштитиле руке од сунчевих зрака.

По врућини, сви носе флашице са хладном водом за пиће, али и оне са прскалицом како би могли да се освјеже. Додатно расхлађење доносе и мали ручни вентилатори који могу да се купе на сваком ћошку. 

Ипак, једна ситница је баш јапанска "специјалност" - пешкирић за врат. Он служи, прије свега, да прикупља зној, а пошто се мало навлажи хладном водом, помаже да се врат, пун крвних судова, брзо расхлади. Подсјетимо, прегријавање организма може имати озбиљне посљедице у виду топлотног удара.

Данас се могу купити и специјално направљени "шалови за хлађење" који се праве од микрофибер тканине која упија зној и функционише баш као јапански пешкирић.

Сваки шал је спакован у малу, пластичну торбицу која се може окачити о ранац или ташну. Тканина се покваси хладном водом, исциједи и протресе, а затим стави око врата.

Ефекат хлађења траје сатима, а кад престане, довољно је само да поновите поступак. Прочитајте и друге начине да се расхладите на јакој врућини. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана