Савјет да не дижете тешко када вас боли кичма је заправо мит? Слагали су вас још много тога...

ГС
Foto: Илустрација

Оштар, константан и туп бол у леђима - вјероватно ће га свако од нас доживјети.

Процјењује се да ће нас осам од десет имати болове у леђима, а сједећи начин живота све то погоршава, није ништа боље ни са стојећим. 

Међутим, постоје митови како ове болове можете да спријечите.

Мит: Увијек сједите усправно

Лоше је сједење погнуто, али ће доћи до напрезања леђа и ако дуго сједите превише равно. Правите паузе неколико пута дневно, наслоните се на столицу са стопалима на поду и пустите да се леђа лагано савије. Покушајте да стојите дио дана, можда док разговарате телефоном или читате.

Мит: Не дижите тешке ствари

Није важно колико подижете, већ како то радите. Зато, када подигнете нешто тешко, урадите то из чучњева, исправљених леђа и подигнуте главе. Користите снагу ногу и руку да подигнете терет, а не увијајте и савијајте тијело јер можете повриједити леђа.

Мит: Одмор је најбољи лијек

Одмарање може помоћи код недавне повреде или напрезања који изазивају бол у леђима. Али дан или два у кревету заправо могу погоршати ствари. Радије ходајте и крећете се.

Мит: Бол је узрокован повредом

Не морате бити повријеђени да бисте имали бол у леђима. Дегенерација диска, болест, инфекција, па чак и наслиједна стања такође могу изазвати бол у леђима.

Чињеница: Више тежине, више бола

Одржавање добре форме помаже у спречавању болова у леђима. Као што можете замислити, додатна тежина ће оптеретити ваша леђа. Бол у леђима је најчешћи међу људима који су ван форме, посебно онима који се викендом бацају на многе активности након цијеле недеље.

Мит: Мршавост не гарантује живот без болова

Свако може добити болове у леђима, чак и мршави људи. Они који су сувише мршави имају још веће шансе да брже изгубе густину костију, повећавајући ризик од прелома и болова.

Мит: Вјежбање је лоше за бол у леђима

Редовна вежба спречава бол у леђима. А онима који су недавно повриједили доњи дио леђа, љекар ће препоручити и вјежбање. Обично почињу њежним покретима и постепено повећавају интензитет. Када акутни бол нестане, редовна вјежба може помоћи да се спријечи да се поново врати.

Чињеница: Киропрактика може помоћи

Професионалне смјернице друштва за болове препоручују пацијентима и љекарима да размотре друге опције са доказаним предностима за бол у доњем дијелу леђа, укључујуćи манипулацију кичме и терапију масажом.

Чињеница: Акупунктура ублажава бол

Акупунктура, јога, прогресивна релаксација и когнитивна бихејвиорална терапија такође могу помоćи у ублажавању болова у леђима, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана