Сат времена приjе спавања узмите ову воћку: Спаваћете цијелу ноћ, а ваш организам ће се препородити

ГС
Сат времена приjе спавања узмите ову воћку: Спаваћете цијелу ноћ, а ваш организам ће се препородити

Велики број људи се суочава са неквалитетним сном из разних разлога, а најважнији за добар одмор је мелатонин, који производи пинеална жлијезда. Веома је битан због значајног утицаја на женске хормоне. Највише се производи у тијелу пред пубертер. Његов прекусор је серотонин, којег има у изобиљу управо у кивију.

Јединствени хемијски састав чини их благотворним за све оне који имају муке са сном. Истраживања су показала да је довољно појести киви један сат прије спавања, сваке вечери током четири недеље. Код трећине испитаника је, захваљујући томе, дошло до значајно ранијег падања у сан и много ређег буђења.

Киви је изузетно користан за наше тело, јер садржи велику количину различитих витамина, попут витамина Ц, витамина К, витамина Е, Б3 и Б5, али је и извор минерала, попут калцијума, магнезијума, фосфора и калијума, надмашујући чак и банане у потоњем.

Јача имунитет

Захваљујући количини витамина Б9, односно фолне киселине, и витамина Ц, или аскорбинске киселине, ово воће јача коштану срж, стварајући тако повећање производње црвених бијелих крвних зрнаца, који стварају антитела и граде имуно систем.

Савезник у борби са анемијом

Због обиља витамина Б9 и Ц, киви има способност повећања апсорпције гвожђа, што га чини веома корисним за превенцију анемије.

Одличан природни антиоксиданс

Међу бројним предностима кивија је чињеница да ово воће обезбјеђује сјајна антиоксидативна својства, која играју кључну улогу у заштити наших ћелија од разних оштећења.

Поспешује производњу колагена

Такође, због високе присутности витамина Ц, киви помаже у борби против оштећења коже узрокованих излагањем сунцу и загађењу, опушта и прочишћава кожу, те смањује боре, спречава прерано старење и побољшава опште здравље коже. Надаље, захваљујући витамину Ц, ово воће игра кључну улогу у производњи колагена, придоносећи здрављу ноктију, косе и костију.

Боље варење

Захваљујући својим природним лаксативним својствима, употреба кивија посебно је погодна за оне који пате од затвора или иритабилног црева, јер погодује пробави и придоноси апсорпцији хранљивих материја.

Заштита од УВ зрака

Захваљујући присутности лутеина, који има способност упијања краћих светлосних таласа, попут плаве светлости и УВ зрака, киви помаже обрани наше коже од сунчевих зрака.

Подстиче циркулацију крви

Захваљујући присутности витамина К и омега-3 масне киселине, киви има својство разређивања крви, смањујући могућност стварања угрушака.

Јача власиште

Захваљујући високом садржају витамина Е, киви је идеалан за раст косе. Ово мало воће јача власиште, чини косу јачом и сјајнијом те спречава губитак косе. У том смислу, ово воће можемо користити за припрему маске за косу од кивија. Да бисте је направили, једноставно помешајте згњечени киви с јогуртом и медом те нанесите маску по коси и оставите да делује око 20 минута. Након прања, коса ће вам тренутно бити приметно јача и мекша.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана