Састојци 100 одсто природни: Пет провјерених начина да отпушите нос без капи

ГС
Састојци 100 одсто природни: Пет провјерених начина да отпушите нос без капи

Било да сте прехлађени, на несрећу заражени короном или, пак, вам једноставно смета боравак у климатизованој просторији, запушен нос је један од симптома који ћете највјероватније осјетити.

Прва помоћ код овог проблема јесу капи, али проблем са овим препаратом јесте што изазива зависност и оштећује слузницу носа. Особе које непрестано користе капи за нос не тако ријетко имају веома ослабљено чуло мириса.

А како помоћи себи на природан начин и решити се запушености која, између осталог, нарушава вам и квалитет сна?

1. Црни лук

Сматра се једним од најснажнијих природних анрибиотика још од давнина, захваљујући фенолима који имају јако антибактеријско и антивирусно дејство. Правило је - што су му мирис и укус јачи, то је црни лук богатији антиоксидансима, а самим тим и здравији. Ољуштите главицу и пресјеците је на пола. Узмите једну половину и покушајте да кроз нос удишете њен мирис наредних 5 минута. Одмах ћете осјетити да се отпушио. Добра вијест код овог народног "лијека" јесте што црни лук не оштећује слузокожу носа и не изазива зависност, па је погодан је и за дјецу.

2. Бијели лук

Бијели лук се од давнина у народу користи за "лијечење" бројних болести, па тако помаже и код запушеног носа. Захваљујући бројним корисним састојцима као што су гарлицин, скординин и алицин, бијели лук дјелује попут антибиотика, а због алицина има и антивирусно, антигљивично, антиупално, антипаразитско и антиоксидативно дејство. "Лијек" од бијелог лука неће се допасти онима који његову арому не воле, али је невјероватно користан. Све што треба да урадите јесте да исјецкате један чен и поједете га - било у салати, јелу, са хљебом или самостално... Жваћите га најмање десетак пута, па онда да добро удахните.

3. Лимун

Лимун је богат  антиоксидансима и један је од најпознатијих извора витамина Ц, а може и те како да помогне у  избацивању секрета из носа. Смањује упалу крвних судова унутар носа, захваљујући високој концентрацији аскорбинске киселине. Двије кашике овог сока помијешајте са пола кашичице црног мљевеног бибера и врло мало соли. Ову смјесу ставите на сам улаз у носне шупљине и оставите да тако стоји неко вријеме. Продисаћете за пар минута!

4. Јабуково сирће

Природно јабуково сирће је невјероватно здраво, не само да помаже да убрзате метаболизам и ослободите се вишка килограма, већ има позитиван ефекат и на јачање имуног система. Такође и раствара слуз у носу. Прокувајте пола литра воде, па сипајте у њу три кашике јабуковог сирћета и инхалирајте се паром од ове мјешавине.

5. Босиљак

Ако удишете ову биљку јаког мириса, или пак пијете чај од ње, додајете је у храну у виду зачина, стручњаци кажу да ћете спријечити да се накупља секрет у тијелу. И не само то, успјећете да избаците ону која вам је запушила нос. Поред тога, босиљак помаже да се ублажи главобоља, несаница и мучнина. Како се користи? Узмите 4-5 свежих листића босиљка и добро их сажваћите прије него што прогутате. Примјењујте овај третман једном ујутру пре доручка и једном увече након вечере, преноси Mondo.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана