Састојак из грожђа снижава ниво шећера у крви

Б92
Foto: принтскрин

Не би требало да осјећате кривицу што пијете чашу вина сваке вечери, све док га пијете уз оброк, као Французи.

Истраживање је показало да уживање у чаши уз оброк, а не самостално, може да смањи ризик од дијабетеса типа 2 за 14 одсто. Није исти случај кад су у питању пиво или друга алкохолна пића, према мишљењу научника.

“Умјерене количине вина уз оброке могу да спријече дијабетес типа 2, ако немате друго здравствено стање на које би могла негативно да утиче умјерено конзумирање алкохола, а у договору са својим љекаром”, рекао је водећи аутор др Хао Ма са Универзитета Тулан у Њу Орлеансу.

Претходне студије су идентификовале једињење присутно у кожици грожђа, познат као полифенол, као одговорно за снижавање нивоа шећера у крви.

Вино, нарочито црно, такође је богато здравим биљним хемикалијама попут ресвератрола, који дјелује као антиоксиданс.

Дијабетес типа 2 проузрокује превисок ниво шећера у крви пацијената због проблема са инсулином - хормоном који регулише количину глукозе у крвотоку.

Ако се не лијечи, може да буде смртоносан и може да проузрокује озбиљне проблеме са срцем, нервима и видом.

Потпуни налази прелиминарног истраживања још нису објављени, али су истраживачи рекли да су открили да су “корисне везе између конзумирања алкохола уз оброке и дијабетеса типа 2 углавном узроковане конзумирањем вина”.

Стручњаци кажу да људи који не пију алкохол не би требало ни да почињу.

Истичу да они који већ конзумирају алкохол треба да пију умјерено, а то значи једну чашу вина или другог алкохолног пића дневно за жене и до двије чаше дневно за мушкарце.

Упркос резултатима истраживања, однос између конзумирања алкохола и новонасталог дијабетеса типа 2 и даље је контроверзан, каже Роберт Ецкел, бивши предсједник Америчког удружења за срце, који није био укључен у студију.

“Ови подаци указују на то да фактор у потенцијалном смањењу могућности за обољења од дијабетеса типа два није алкохол, већ други састојци у вину”, рекао је Ецкел.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана