Шака здравља: Ево зашто су ораси једна од најздравијих намирница

ГС
Шака здравља: Ево зашто су ораси једна од најздравијих намирница

Ораси нуде важне храњиве састојке који подржавају здравље мозга, а научни докази сугеришу да могу играти улогу у одржавању и побољшању когнитивног здравља.

Ораси су одлична грицкалица током цијеле године, али постају још бољи током зиме јер се налазе у многим јелима и колачима. Уз то што су одлични за међуоброк, али и за наше здравље. Наиме, ораси имају пуно нутритивних предности и налазе се на попису 30 најздравијих намирница које би требало јести сваки дан, као и на попису најбољих намирница за срце, како преноси Real Simple.

Имунолошка подршка

Порција ораха од 25 грама препуна је важних храњивих састојака, укључујући протеине, влакна и магнезијум, који су важни за подршку цјелокупног здравља. Ораси су такође добар извор витамина Б6 и изврстан извор бакра, који доприносе нормалном функционисању имунолошког система.

Здраве масти

Ораси су јединствени међу орашастим плодовима јер садрже готово потпуно здраве, полинезасићене масти. Заправо, ораси су једини орашасти плод с високом количином АЛА, што је повезано с благодатима за здравље срца, здравље мозга и борбу са упалама.

Антиоксиданти

Међу орашастим плодовима, ораси имају највећу количину полифенола. То су биљни антиоксиданти који могу играти корисну улогу у одржавању здравља на разне начине, укључујући здравље срца, когнитивно здравље и упале, преноси “Вечерњи лист”.

Здравље цријева

Истраживања показују да ораси могу бити добар избор због својих пребиотичких својстава, која подржавају здравље цријева и поспјешују раст корисних бактерија.

Когнитивно здравље

Ораси нуде важне храњиве састојке који подржавају здравље мозга, а научни докази сугеришу да укључивање ораха у исхрану може играти улогу у одржавању и побољшању когнитивног здравља током процеса старења. На примјер, према студији објављеној у The Journal of Nutrition, ораси могу помоћи у побољшању успјешности тестова когнитивних функција за памћење, концентрацију и брзину обраде података код одраслих.

Управљање тежином

Одређена храна корисна је за пружање осјећаја ситости и задовољства, а истраживања показују да ораси могу бити једна од њих. Повећање дневне потрошње орашастих плодова за само 12 грама повезано је с мањим дебљањем и мањим ризиком од гојазности.  Дневно се препоручује око 40 грама ораха, што одговара мањој шаци. Ако их једете сваки дан, након неког времена биће довољне и мање количине. По правилу, орашасти плодови нису превише калорични, али могу постати калоријске бомбе у колачима, односно у пакету са шећером

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана