Руски научници развили антибактеријски гел за брзо зарастање рана

Танјуг
Foto: Илустрација

МОСКВА- Научници са руског Истраживачког института за клиничку и експерименталну лимфологију (НИКЕЛ) развили су антибактеријски гел за брзо зарастање рана, укључујући и ране од ватреног оружја и гелера, саопштио је данас овај научни институт.

"Истраживачи су развили прототип лијека на бази антибактеријског пептидомиметика и инертног полимерног гела за лечење инфективних лезија коже и поткожног ткива. Производ ефикасно уништава патогене бактерије и подстиче брже зарастање рана", рекао је шеф одељења експерименталне фармакологије у НИИКЕЛ, Павел Мадонов.

Он је објаснио да су научници увели синтетички антимикробни пептидомиметик КАМП-1 у гел, што је антибактеријска компонента на коју микроорганизми тешко развијају отпор.

"Принцип дјеловања антибактеријског пептидомиметика је да се пријања на мембрану бактерије и доводи до њене смрти. Антимикробни пептидомиметик је ефикасан против различитих патогена, укључујући гљивице рода кандида", рекао је Мадонов.

Студије су показале да гел са пептидомиметиком обезбеђује антибактеријску санитацију на површини ране и у сусједним слојевима дермиса без значајне апсорпције у системски крвоток.

Додаје се да то значи да лијек не показује велику токсичност.

Такав антимикробни гел може бити тражен у хирургији и у лијечењу инфективних лезија коже.

Лијек који се развија биће ефикасан за пацијенте дуготрајним ранама које не зарастају, као и ранама од ватреног оружја и гелера, напомиње научни институт.

Пуштање овог лијека у производњу, према прелиминарним прогнозама, могуће је 2030. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана