Ријешите се главобоље уз помоћ ђумбира

ГС
Ријешите се главобоље уз помоћ ђумбира

У љетњим мјесецима иако не патите од хроничне главобоље или мигрене, бол који осјећате је чешћи, некад и интезивнији. Промјене температуре из просторија које су расхлађене или излазак у “вањски лонац”, улазак у аутомобил или боравак на плажи знају бити најчешћи разлози за бол. Зато вам доносимо брз, лак и ефикасан лијек за главобољу.

Рјешење је ђумбир. Коријен ђумбира се користи за чај, а мјешавина са лимуном ефикасно елиминише главобољу и сузбија мучнину.

Ђумбир је зачинска биљка која се традиционално користи у Азији, најчешће у оријенталним јелима. Чај од коријена ђумбира служи као природан лијек за мигрену/главобољу али и као помоћно средство у лијечењу многих болести као што су мучнина, прехлада, проблеми са варењем и менструални грчеви.

Чај од ђумбира за главобољу

Припрема:

Изгњечите или изрендајте два до три центиметара очишћеног коријена ђумбира, а затим га убаците у кључалу воду. Оставите да мало одстоји и да се охлади, а затим га попијте. Можете користити и ђумбир у капсулама или његов екстракт.

Чај од ђумбира и лимуна за мигрену

Ово је чај који елиминише болове, спрећава појаву нових напада мигрене и захваљујући витамину Б6 ублажава мучнину која је прати.

Припрема:

Малу кашику изренданог ђумбира или ђумбира у праху прелите са 2,5 дл кључале воде и оставите да се охлади. Додајте сок од ½ лимуна и попијте га млаког. Ћај од ђумбира и лимуна треба пити само неколико дана и то у периоду када симптоми мигрене нису изражени како би се одложио следећи напад.

Будите опрезни

Прекомјерна количина ђумбира може бити штетна по здравље, доза преко пет грама ђумбира дневно може повећати ризик од пролива, мучнине, горушице и иритације усне шупљине или прекомјерне производње киселости.

Дијабетичарима се не препоручује, јер доводи до опадања нивоа шећера што проузрокује хипогликемију. Људи који имају проблеме са високим крвни притиском, такође треба да избјегавају ђумбир јер изазива палпитацију срца. Изазива и несаницу и неквалитетан сан па га треба избјегавати као напитак прије спавања.

Престанак конзумирања ђумбира се препоручује недјељу дана пред операцију, јер се у тим случајевима мијеша у дејство анестетика и спрјечава зарастање рана. Сви који пате од камене жучи га морају избјегавати јер знатно погоршава стање.

Не препоручује се ни у трудноћи јер неки сматрају да може бити штетан по здравље како мајке, тако и дјетета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана