Ријеч дерматолога: Откривамо колико су ефикасни гелови за дезинфекцију руку

Agencije
Ријеч дерматолога: Откривамо колико су ефикасни гелови за дезинфекцију руку

Народна изрека "Боље спријечити него лијечити" позната је у здравству и требала би се примијенити и у превенцији ширења коронавируса. А као најбољу превенцију против овог вируса који се средином децембра појавио у кинеском граду Wухану, љекари препоручују редовно прање руку.

 

 

У намјери да се заштите од коронавируса, грађани најчешће посежу за средствима за дезинфекцију руку. Стога смо питали стручњаке колико су заправо ефикасни гелови за дезинфекцију које свакодневно купујемо.

"Гелови за дезинфекцију који постоје на нашем тржишту су ефикасни, али њих требају користити људи који раде на таквим пословима, гдје су више изложени могућности оболијевања од било које друге вирусне инфекције па и ове. За остало становништво и дјецу важно је да руке перу обичним сапуном", истиче дерматологиња Весна Станојевић из бх. клинике СкинЦаре.

Једна чињеница стоји, а то је да трошимо велику количину новца на средства за дезинфекцију руку чији произвођачи тврде да уништавају 99,9 микроба.

Америчке студије показале су да гелови за дезинфекцију нису посебно ефикасни против неких бактерија које нас највише плаше, попут вируса који изазивају прехладе, грипу и желучане проблеме.

"Општа популација, уколико би стално дезинфиковала руке геловима за дезинфекцију, мора знати да ти гелови додатно исушују и оштећују кожу. Омогућавамо лакши пријенос инфекције на тај начин него прањем руку обичним сапунима", говори Станојевић.

 

Међутим, постоје и истраживања која указују на то да средства за дезинфекцију која се темеље на алкохолу могу смањити укупан број инфекција. Али њих, напомиње наша саговорница, треба користити само одређена група становништва.

"Једино медицинско особље, апотекари, људи који раде с храном, морају чешће дезинфиковати руке и њима можгу тренутно помоћи средства за дезинфекцију. Пет минута прања руку сапуном, испирање млаком водом и брисање, по могућности једнократним убрусима или у кућним условима пешкирима који ће касније ићи на откухавање. Дакле, довољна је лична хигијена уобичајеним средствима која имате", каже дерматологиња Станојевић.

На крају напомиње да гелови за дезинфекцију руку не пролазе кроз наслаге прљавштине.

"Прљавштина, посебно протеини и масне твари, смањује учинковитост гелова, тако да нису препоручљиви за кориштење ако су руке видљиво прљаве", упозорава Станојевић те напомиње да је потребно редовно зрачити просторије у којима радимо и живимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана