Рибље уље чува вид

Г.С.
Рибље уље чува вид

Редован унос рибљег уља има позитивне ефекте на чуло вида. Најбитнији састојак су му омега-3 масне киселине које га чине јако љековитим. Рибље уље рјешава проблем сувих очију и спрjечава облик сљепила код старих људи, дијабетичара и пријевремено рођених беба.

Омега-3 масне киселине су есенцијалне незасићене масне киселине. Есенцијалне, јер организам не може да их синтетише већ се морају унијети храном. Налазе се у масној морској риби (лосос, туна, сардине, харинга, скуша, бакалар), у зеленом лиснатом поврћу, интегралним житарицама и орасима. Риба је најбогатија омега-3 масним киселинама па се препоручује у исхрани. Већина људи не једе довољно рибе, па је неопходно да унос надокнади на други начин, рибљим уљем у облику гранула или у течном стању.

Редовном употребом рибљег уља можемо сачувати вид. Рибље уље штити мрежњачу тако што спрjечава пуцање и крварење у задњем дијелу ока, које може да проузрокује макуларну дегенерацију која је најчешћи разлог сљепила код старијих људи. Спрjечава и облик сљепила, ретинопатију, која погађа дијабетичаре и пријевремено рођене бебе. Помаже и у заштити од синдрома сувих очију.

Ублажава симптоме астме

Код астме изазване физичким напором рибље уље може да смањи симптоме. Спроведено истраживање британских научника са Универзитета у Лајчестеру, које је обухватило одрасле спортске рекреативце, показало је да рибље уље смањује сужење дисајних путева, што доводи до избјегавања употребе неопходних лијекова.

Резултати су показали да је функција њихових дисајних органа након вјежбања побољшана за 64 одсто, а да је употреба инхалационих лијекова смањена за 31 проценат.

Ово је изузетно важно, јер код чак 80 одсто обољелих од астме физички напор изазива тегобе. Занимљиво је да сличне тегобе осјећа и 10 одсто популације која не болује од астме, преносе Новости.

Употреба рибљег уља повољно утиче на комплетан организам и побољшава здравствено стање:

- смањује ризик од реуматоидног артритиса;

- ублажава симптоме артритиса;

- делује антиоксидативно;

- подстиче метаболизам коже;

- природан је лијек за кардиоваскуларне болести;

- користан је додатак у исхрани дјеце за бољи развој мозга;

- нормализује ниво сератонина и помаже у лијечењу биполарног поремећаја и депресије;

- препоручује се у исхрани трудница;

- помаже пушаћима да оставе цигарете...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана