Ревидирана дефиниција блиског контакта: Зараза могућа и за мање од 15 минута

Агенције
Ревидирана дефиниција блиског контакта: Зараза могућа и за мање од 15 минута

БОСТОН - Амерички центар за контролу и превенцију болести (CDC) недавно је ревидирао дефиницију блиског контакта с особом зараженом корона вирусом.

Нажалост, према њиховој студији, не постоји одређена минутажа на основу које можете бити сигурни да ли постоји и колики је ризик да се заразите ако сте у контакту са зараженом особом.

Блиским контактом до сада се сматрала особа која је најмање 15 минута била у друштву особе заражене корона вирусом на даљини мањој од два метра. Сада се блиским контактом сматра особа која се налазила на мање од два метра од заражене особе најмање 15 минута у року од 24 сата.

Ревидирање дефиниције услиједило је након објављивања студије која је показала да је затворски чувар у Вермонту био позитиван на корона вирус након више кратких интеракција са шест затвореника који нису имали симптоме. Током осмочасовне смјене чувар је имао укупно 22 сусрета са затвореницима у укупном трајању од 17 минута.

Стручњаци наглашавају и да се можемо инфицирати и ако са зараженом особом проведемо мање од 15 минута.

Осим времена изложености, други важни фактори су да ли је заражена особа имала или није имала симптоме, да ли су се симптоми развили касније, да ли сте у тренутку сусрета били у затвореном или на отвореном простору, каква је била провјетреност простора, колико је људи било у друштву и каква је активност била у питању, односно шта сте у датом тренутку радили, поручују се у тексту објављном на научном порталу Конверзејшн. Напримјер, ако сте са зараженом особом пјевали у затвореном преостору, већи је ризик да бисте се могли заразити за мање времена него што је то случај ако сте сједили у парку.

Када је ријеч о тражењу контаката, смјернице CDC -а се не мијењају ако сте носили заштитну маску. Блиским контактом се сматрате чак и ако сте ви и заражена особа носили маску. То ипак, наглашавају, не умањује важност маске у заштити од заразе. Упозоравају да погрешно ношење маски повећава ризик од ширења заразе као и дуже вријеме излагања вирусу и непосредна близина зараженој особи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана