Репрограмирањем ћелија до споријег старења

СРНА
Foto: arhiva

БИЈЕЉИНА - Дјелимично репрограмирање ћелија даје наду да би старење могло да буде успорено, а животни вијек продужен, наводе научници.

Болови у леђима и костима, повећан ризик од различитих болести, само су неке од посљедица старења које научници покушавају да зауставе како би продужили животни вијек. 

Иако су успјешне методе заустављања старења код људи још далеко, научници су успјели да то ураде код мишева. "Срећни смо јер овај поступак можемо да користимо током цијелог животног вијека како бисмо успорили старење код животиња. Ова техника се показала безбједном и ефикасном код мишева", наводи Хуан Карлос Изписуа Белмонте, биолог са калифорнијског Института за биолошке студије "Салк".

Белмонте и његове колеге, у студији објављеној у научном часопису "Нејчр ејџинг", открили су да се ткиво у бубрезима и кожи мишева "подмладило", односно да се утицај гена који узрокују упале, смрт ћелија и стресни одговор смањио код посебно третираних животиња. Кожа је чак била у стању да се обнавља и да на њој остаје мање ожиљака, што је супротно од онога што се догађа у старијим годинама.

Осим тога, епигенетски часовник, мјера која показује ниво метилације ДНК који се приписује старењу, чини се као да се код тих животиња вратио уназад. Иако је третман дјелимичног репрограмирања ћелија био успјешан и безбједан на мишевима, научници кажу да је пут до примјене на људима још дуг, али је, хипотетички говорећи, могућ.

Научници су експериментисали са четири протеина који регулишу експресију ДНК, процес којим се информација гена користи за синтезу функционалног генског продукта, што су често протеини.

Ријеч је о протеинима познатим као "Јаманака фактор", названим по јапанском научнику. Та техника позната је по могућности претварања "одраслих" ћелија у матичне ћелије, а научници су сада успјели да докажу како је могуће и репрограмирати ћелије да се врате у стање младости, а да не постану матичне ћелије. Уколико би успјели да подмладе довољно ћелија у тијелу, цио организам би могао да изгледа млађе, преноси "Спутњик".

Постоје и друге иновативне идеје које се односе на лијек против старења.

Експерименти су показали да је код старијих мишева којима је убризгана крв млађе јединке примјетно повећање протеина одговорних за поправку оштећеног ткива, као и побољшана функција мозга, мишића и јетре.

Национални институт за здравље америчке Владе финансира независна истраживања о таквом третману, за који се очекује да ће помоћи научницима да спријече старење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана