Редовно спавате осам сати, а и даље сте уморни када устанете? Постоји шест разлога за то

ГС
Foto: Илустрација

Постоји велики број људи који се осјећају уморно без обзира на то колико добро и колико дуго спавају, а нека медицинска стања могу бити узрок томе.

Апнеја у сну

Ако живите сами или ријетко спавате поред некога, можда нисте свјесни да хрчете. Процјењује се да хрче око 20 одсто мушкараца и око 5 одсто жена између 30 и 35 година, а тај проценат расте на 50 одсто мушкараца и око 30 одсто жена старијих од 60 година, показала је студија Acta clinica Croatica.

Гласно хркање може бити знак апнеје у сну. Апнеја је узрокована поновљеним затварањем дисајних путева током спавања, што доводи до пада нивоа кисеоника и резултира честим буђењима. Ово стање се чешће јавља код гојазних особа, особа које спавају на леђима, пушача и особа које редовно конзумирају алкохол.

Апнеја у сну се често назива "тихи убица" јер узрокује проблеме са спавањем који спречавају да се тијело правилно одмара, што додатно оптерећује органе. Када дође до епизоде ​​апнеје, недостатак кисеоника покреће мозак обољелог да га пробуди из дубоког сна како би отворио дисајне путеве.

Ова болест је повезана са високим крвним притиском, што може довести до можданог и срчаног удара. Недавна студија на 4.000 људи са апнејом показала је да ова болест може повећати ризик од развоја рака. Чак половина учесника имала је рак, а студија је показала да тешка апнеја повећава ризик од рака плућа, простате и коже.

Вријеме конзумирања кофеина

Ми смо нација људи који пију кафу. Међутим, кафа садржи кофеин, који је понекад мач са две оштрице. Може да вас пробуди ујутру и побољша концентрацију, али ако попијете кафу поподне, можете покварити сан.

У студији из 2013. године, научници су открили да су људи који су пили кафу, чај или енергетски напитак шест сати прије спавања спавали један сат мање. У истраживању је учествовало 16 "добрих спавача", људи који нормално спавају од шест до осам сати ноћу и могу да заспу за 30 минута.

Кофеин вас чини буднијим блокирањем рецептора за спавање у мозгу који се називају аденозински рецептори.

Исто тако, студија из 2015. показала је да кофеин такође може утицати на ваш унутрашњи тјелесни сат. Пет особа задржано је у строго контролисаним условима 49 дана. Прије спавања, добијали су различите третмане: или дуплу дозу еспреса, излагање јаком или пригушеном свјетлу или пласибо. Кофеин је одложио њихов циркадијални ритам за 40 минута.

Оно што већина људи не зна је да кофеин може остати у тијелу до 10 сати. Што значи да би они који иду на спавање у 22 сата требало да узму посљедњу дозу кофеина најкасније до 12 сати ако желе да се добро наспају.

Дехидрација

Нажалост, већина људи не конзумира довољно течности на дневној бази.

Студије показују да чак и блага дехидрација може негативно утицати на расположење и ниво енергије. Зато је важно што прије препознати знаке дехидрације, односно побринути се да до ње не дође.

Истраживање које су спровели њујоршка болница и медицински центар Корнел показало је да 75 одсто од 3.000 испитаника пати од хроничне дехидрације. Нашем телу је потребна вода за функционисање, а њен недостатак може довести до менталног умора.

Истраживачи са Универзитета у Пекингу су 2019. проучавали ефекте тешке дехидрације на моћ и расположење мозга. За потребе истраживања, 20 учесника није смјело да пије воду дан и по. Научници су примијетили да се дехидрирани људи осјеćају двоструко уморније.

Студија објављена у Међународном часопису за истраживање животне средине и јавно здравље открила је да недостатак воде успорава читање, брзину реакције и чини их да праве више грешака.

Колико вам је воде потребно зависи од многих ствари и варира од особе до особе. За одрасле, општа препорука америчке Националне академије наука, инжењерства и медицине је:

2,7 литара дневно за жене
3,7 литара дневно за мушкарце

Недијагностиковани дијабетес

Ниска енергија такође може бити резултат дијабетеса. Процјењује се да свака десета одрасла особа у свијету има дијабетес, а свака друга остаје недијагностикована и нелијечена. Дијабетес мелитус, или дијабетес, карактерише висок ниво шећера у крви, инсулинска резистенција и релативни недостатак инсулина у телу.

Милиони људи такође имају предијабетес, који може изазвати сличне симптоме.

Веза између дијабетеса типа 2 и недостатка сна је зачарани круг. Не само да несаница може бити знак болести, стручњаци сматрају да може бити и узрок. Сматра се да недостатак сна повећава отпорност на инсулин, нивое хормона стреса кортизола и упале у тијелу.

Не једете довољно црвеног меса

Недовољан унос црвеног меса, тамнозеленог поврћа или махунарки може изазвати поспаност. Наиме, ове намирнице су богате гвожђем, главном компонентом хемоглобина, врсте протеина у црвеним крвним зрнцима који преноси кисеоник из плућа до остатка тијела.

Иако се често воде контроверзе о предностима црвеног меса, људима који имају недовољан ниво гвожђа љекари често препоручују да у исхрану укључе више црвеног меса. Наиме, у овом случају предности гвожђа из меса имају предност над могућим штетним утицајима на здравље.

Бројне студије су показале да недостатак овог минерала може довести до анемије, коју карактеришу умор, кратки дани и неправилни откуцаји срца.

Научници са Универзитета Манитоба у Канади анализирали су постојеће податке из 18 клиничких испитивања и открили да узимање гвожђа кроз суплементе значајно смањује ниво умора код људи који нису имали анемију. Они су предложили да се узимање суплемената гвожђа и једење хране богате гвожђем треба препоручити свима који се осјећају уморно.

Хипотиреоза

То је стање у којем штитна жлијезда не производи и не ослобађа довољно тироидних хормона у крвоток. Ово успорава ваш метаболизам. Такође се назива и недовољно активна штитна жлезда, хипотироидизам може учинити да се осјећате уморно, добијете на тежини и не можете да толеришете ниске температуре.

Љекари могу да вас тестирају на хипотиреозу узимањем узорака крви. Углавном се лијечи дневним хормонским таблетама, али ако се не лијечи може довести до срчаних обољења, проблема у трудноćи и отока врата, као и умора, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана