Редовни прегледи и хигијена уста чувају цјелокупно здравље

Srna
Foto: stomatologija.me

ФОЧА- Професори Медицинског факултета у Фочи, одсјека стоматологија, посјетили су данас подручне основне школе "Веселин Маслеша" у Броду на Дрини и "Свети Сава" у Миљевини, те указали ђацима да је брига о млијечним и сталним зубима кључна за здравље усне дупље током цијелог живота.


Посјета професора уприличена је поводом 20. марта, Свјетског дана оралног здравља, а професори су истакли да су каријес - обољење зуба и парадонтопатије - обољење потпорног апарата зуба, најраспрострањенија обољења данашњице, која могу негативно утицати на сваки аспект живота и тиме нарушити квалитет живота.

Веома је важно знати, истакли су стоматолози, да се ова обољења могу спријечити и излијечити у раној фази, па је због тога изузетно значајно да дјеца добију основне информације, али и смјернице за очување здравља зуба, као и могућности за сталну превенцију.

Они су појаснили да се уста и усна шупљина не могу посматрати изоловано од осталих дијелова тијела, а то значи да брига о цјелокупном здрављу почиње у раном дјетињству и то управо хигијеном и његом усне дупље и свих њених ткива.

Дјечији стоматолози Свјетлана Јанковић и Бојана Давидовић приближили су основцима улогу зуба у ланцу исхране, појаснили који прибор је адекватан за правилну хигијену усне дупље, колики је значај правилне и избалансиране исхране на цјелокупно здравље човјека, те истакли да су редовни контролни прегледи од изузетне важности како би се на вријеме уочиле и отклониле неправилности или обољења.

Такође је истакнуто да су редовност, учесталост, али и дужина прања зуба веома битан фактор од кога зависи здравље зуба, па је напоменута важност свакодневног прања зуба - минимално два пута у трајању од три до пет минута

. Парадонтолог Јелена Лечић је показала на који начин и коју технику прања зуба треба да примјењују дјеца која имају правилан зубни низ, дјеца која носе ортодонтске апарате или дјеца која имају упаљене десни. Она је објаснила да је већина оралних болести уско повезана са другим обољењима као што су дијабетес, повећан ризик од срчаних и реуматских обољења.

Професорка Јанковић је истакла да је превентивна стоматологија једна од најмлађих грана стоматологије која превентивним препорукама и једноставним захватима обезбјеђује дуготрајно здравље оралних ткива под условом да постоји обострана сарадња на релацији пацијент-стоматолог. Јанковићева је рекла Срни да је из тог разлога битно стећи навике редовног одласка на контролне прегледе и никако не чекати да зуб заболи.

"Ми сваке године, на дан оралног здравља, спроводимо одређене превентивне активности у заједници, односно у вртићу и школи, како бисмо обухватили што више популације, јер у суштини превенција има смисла ако је масовна.Никада није превише рано или превише касно да се поведе рачуна о здрављу усне дупље и због тога није много говорити о превенцији, а ефекти добре или лоше превенције су лако уочљиви", истакла је Јанковићева.

Она је додала да је до прије 20 година била права ријеткост видјети дијете које има здраве или саниране млијечне зубе, а да је данас ситуација у Фочи много боља.

"Свако треће дијете, које родитељи доведу на преглед у Специјалистички центар за стоматологију, долази због санације млијечних зуба, а треба истаћи да се повећао и број дјеце која долазе на редовне контролне прегледе. Због тога желим да похвалим родитеље", истакла је Јанковићева.

Она је поручила да овом промоцијом настоје да код сваког дјетета развију свијест о важности бриге за сваки зуб, али и о значају оралног здравља у очувању општег здравља. Ученицима двије подручне школе подијељени су поклони - четкице за зубе и брошуре о правилној техници прања зуба.

Поводом Дана оралног здравља широм свијета спроводе се разне активности како би се скренула пажња на важност здравља зуба као и других оралних ткива, а мото овогодишњих активности је "Буди поносан на своја уста".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана