Рецепт научника за квалитетнији сан

ГС
Рецепт научника за квалитетнији сан

Сваке нове године размишљамо шта бисмо промијенили у животу. Да ли ће то бити здравија исхрана? Више вјежбања и физичких активности? Нова и стара пријатељства? Начин на који се носимо са стресом код куће и на послу?

Како истичу стручњаци, прије свега треба да се усредсредимо на квалитетан и добар сан, пише РТС.

Добар сан позитивно утиче на добро расположење, побољшава ниво енергије, па је лакше остварити снове и циљеве.

Како спавати квалитетно

Савјет је да је за квалитетан сан потребан континуитет током сваке ноћи. Тако прелазимо све четири фазе сна, гдје сваки циклус траје до 90 минута. Већини људи потребно је седам до осам сати сна.

Савјети за здрав и квалитетан сан су:

– направити распоред одлазака у кревет и буђења,

– држати се распореда сна и током викенда и кратких одмора.

-Ако се вријеме спавања и буђења мијењају из дана у дан или викендом, ваш ритам спавања није предвидив, а тијело не зна како да реагује. Будите се у исто вријеме сваког јутра -  рекао је клинички психолог и стручњак за спавање Мајкл Гранднер.

Избјегавајте одређену храну и пиће

Не узимајте алкохол да бисте смирили живце или помогли себи да заспите. Алкохол може да помогне да заспимо, али постоји могућност да се прескочи нека од фаза сна, што није добро за здравље.

Тијело треба да искуси све три фазе сна – лагани сан, РЕМ стање или стање сна и дубок сан – да би се у потпуности обновило.

Кофеин се не препоручује послије поднева, као ни тешки зачини који изазивају горушицу или друге проблеме са варењем.

Постоји много више начина да тренирате свој мозак да заспи и остане у сну. Добре навике укључују елиминисање плаве свјетлости и буке, топле купке или јогу за опуштање и одржавање спаваће собе хладном и без електронских уређаја.

Наука нам говори да се боље одмарамо на нижим температурама (15 до 20 степени Целзијуса).

Плава и друга ЛЕД светла која емитују лаптопи, паметни телефони и телевизија ометају производњу мелатонина, хормона сна у нашем телу.

Колико год понекад изгледало нормално да радите из кревета или играте игрице са дјецом у кревету, то није добро јер је спаваћа соба мјесто за спавање.

-Било да је почетак ноћи или средина ноћи, ако сте будни 20 или 30 минута, устаните и ресетујте се. У кревету не треба лежати будан, без сна. Зато што будно лежање у кревету може створити асоцијацију у вашем мозгу која може довести до хроничне несанице. Умјесто да буде мјесто за одмор гдје мирно заспите, ваш кревет постаје узнемирујуће мјесто гдје се бацате и окрећете и будите уморни - рекао је Мајкл Гранднер.

Још не спавате „као беба“? Можда ће вам бити потребна професионална обука за спавање или посјета специјалисти за спавање да бисте искључили апнеју или озбиљне поремећаје спавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана