Ријеч нутриционисте: Шта се дешава у нашем организму кад се скидамо са шећера

ГС
Ријеч нутриционисте: Шта се дешава у нашем организму кад се скидамо са шећера

Потпуно укидање угњених хидрата је велики шок за организам и научно је доказано да шећер изазива зависност и до осам пута већу од кокаина. Шта се заправо догађа у тијелу када одједном избацимо шећер, па и онај из воћа?


"Волим слаткише и од оних сам што могу да поједе цијелу чоколаду. Ове године, хтела сам да скинем 10-ак килограма и почела сам са хроно исхраном, која подразумева потпуно укидање шећера, па чак и оног у воћу. Хтјела сам и да се ријешим шећера, јер сам читала да његов велики унос утиче и на кожу, а не само на гојење.

Првих неколико дана имала сам страшне главобоље. Нисам била гладна, јер у хроно може да се једе колико желите меса и салата, и тачно сам знала да су главобоље због тога што не уносим шећер.

Све сам себи то објаснила, рекла да ћу да издржим. Колегиница је већ раније била на протеинској дијети и исто је избацила шећер скроз, па ми је и она рекла да су главобоље од тога.

Аутофагија или хроно: Прочитајте пажљиво ријеч нутриционисте

Глава ме је све више болјела, пила сам по неколико аналгетика дневно. Тај бол не може да се опише. Послије две недеље, почела сам да добијам страсне грчеве у мишићима, да сам се уплашила, уз њих неке чудне болове у телу.

А уз ту главобољу и раздражљивост, мислила сам да лудим. Колегиница ме је утешила ријечима "Не брини, скидаш се са шећера" и иако нисам била сигурна, схватила сам да све то има заиста везе, јер је после три недеље/мјесец дана нестала и главобоља, престали су грчеви, болови у тијелу... Без шећера сам била цијела два мјесеца, тен ми се јесте поправио, престали су болови, главобоље, скинула сам килограме које сам желјела, и почела лагано да конзумирам воће", прича за Супержену Марија (41).

Да ли је прекид уноса шећера, па и оног из воћа или угљених хидрата, заиста налик "наркоманској кризи" и шта се то дешава у нашем тијелу када престанемо да уносимо шећер?

Такође, да ли бијели шећер заиста можемо назвати "највећом дрогом" или не? На ова питање је одговарала нутрициониста дијететичар Јулијана Грујичић.

"Желим одмах да кажем да свака друга особа која дође код мене на преглед у жељи да редукује телесну тежину има инсулинску резистенцију, коју прати и проблем са менструалним циклусом и синдром полицистичних јајника, хормонски дисбаланс штитне жлезде, затим проблем са бубуљицама и акнама по лицу, анемија. Осећају се уморно, безвољно и незадовљни су изгледом свог тела. Како је савремени стил живота наметнуо пуно обавеза, све мање времена за конкретне оброке код куће, с друге стране доступност брзе хране, индустријких слаткиша, сокова, енергетских пића, алкохола.. онда не чуди чињеница зашто су све присутнији наведени здравствени проблеми у нашој популацији.", каже Јулијана.

Такође, нутрициониста је објаснила и зашто често посегнемо за залогајима пуних простих шећера:

"Уколико организму не обезбедимо нутритивно комплетне оброке богате протеинима, квалитетним мастима, сложеним угљеним хидратима, дијетним влакнима, минералима и витаминима и не хидрирамо оптимално тело, а посегнемо за залогајима пуним простих шећера, лако ћемо се наћи у зачараном кругу зависности од истих. Зашто?

Намирнице са високим гликемијским индексом, каква јесте индустријка и брза храна, сокови, газирана пића захтевају од нашег панкреаса да излучи велике количине инсулина у кратком временском року како би их претворио у глукозу.

Након конзумирања истих врло брзо се осјећамо боље, али како су те намирнице сиромашне водом, дијетним влакнима осјећај ситости и глади се врло брзо смењује и врло брзо је потребна нова "доза енергије". Тада панкреас ради као хрчак у зачараном кругу", нагласила је.

Истакла је да је научно доказано да шећер изазива зависност већу од кокаина:

"Уколико често посежемо за оваквим оброцима, без адекватне енергетске потрошње у виду физичке активности, последица јесте депоновање масти и вишак килограма. Инсулин остаје висок у циркулацији оштећујући наше ћелије и доводи до претходно наведених здравствених проблема.

Шећер се не налази само у чоколади, сладоледу, кексу, пудингу, соковима, већ и у сланој храни, као је кечап, чипс, грисине и то су они скривени шећери на које се често заборавља. Научно је доказано да шећер изазива зависност и до осам пута већу од кокаина".

Такође, потврдила је да потуно укидање угњених хидрата је велики шок за ораганизам:

"Промена начина исхране са потпуним укидањем угљених хидрата, представља велики шок за организам код већине људи баш као и код Марије. Што су симптоми израженији и што дуже трају, знак су веће зависности од шећера, али и од адитива који у великој мери мењају наша чула мириса и укуса и однос према храни".

Индустријске слаткише би требало заменити воћем и орашастим плодовима:

"Нису сви шећери лоши, зато никада нисам за потпуно искључивање угљених хидрата из исхране. Индустријске слаткише треба заменити воћем и орашастим плодовима, куповне сокове и газирана пића свеже цеђеним соковима, бели хлеб и пецива интегралним. Са оваквим изменама већ након седам до десет дана ваш организам ће осетити пуно бенефита: мање присутан умор и поспаност, више енергије, боље расположење и бољу концентацију, већу продуктивност. Реченица коју свакодневно понављам својим пацијентима јесте да њихов организам тражи редовне и нутритивно богате оброке и да је храна коју коју му дајемо покретач добре енергије и чувар здравља, те уз мало воље и труда лако можемо изаћи из зачараног круга".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана