Разоткривање тајни сиједе косе: „Заглављене“ пигментне ћелије криве за све

Rts
Foto: Ilustracija

Амерички научници вјерују да су открили зашто током старења коса постаје сиједа. Кључ је, изгледа, у ћелијама задуженим за пигментацију које губе способност сазријевања.

Застој у развоју утиче на незреле ћелије које би се, иначе, развиле у меланоците који коси дају боју или нијансу, кажу научници Универзитета у Њујорку (НYУ) који су проучавали појаву седих длака код мишева, а које имају идентичне ћелије одговорне за нијансу крзна.

Тим америчких стручњака наводи да би рад могао да пружи основу за преокретање процеса којим коса сиједи.

Према наводима Британског удружења дерматолога, рад на меланоцитима такође може помоћи нашем разумевању и лечењу одређених карцинома и других здравствених стања.

Како коса постаје сиједа

Наше власи непрестано расту и опадају, то је нормалан циклус који се дешава током живота.

Нова коса расте из фоликула длаке, који се налазе у кожи, гдје се такође налазе меланоцити који производе пигменте.

И меланоцити стално пропадају и обнављају се. Нове ћелије настају од матичних ћелија и истраживачи верују да су управо те ћелије „заглављене“ у некој међуфази код оних људи чија је коса поседела.
Стручњаци Медицинског центра Лангон користили су специјалне скенере и лабораторијске технике за проучавање процеса старења ћелија.

Како коса стари, опада, а затим изнова расте, све већи број матичних ћелија меланоцита успорава свој рад.

Матичне ћелије престају да „лутају“ око фоликула и постају фиксиране, због чега не успевају да досегну фазу зрелих меланоцита. Без стварања пигмента, коса постаје сива, бела или сребрна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана