Разлози зашто сте стално болесни зими

ГС
Разлози зашто сте стално болесни зими

Тешко је превенирати грипу или прехладу Ново истраживање открива како хладан зрак утјече на нос и имунолошки систем. Чим температура постану ниже, долази до, чини се, неизбјежног грипе или прехладе.

Уништавање вируса
Иако постоји могућност да те болести добијемо и у друго годишње доба, научници су коначно схватили зашто је зими све пуно горе. Према резултатима нове споменуте студије, разлог је релативно једноставан сезонски хладан зрак оштећује имунолошки систем носа.

Можда нисте тога били свјесни али када падна температура вани, она је нижа и у носу, а око 50 посто станица које се боре против вируса и бактерија, а које се налазе у њему неће преживјети. Што значи да је хладан зрак повезан с више инфекција управо јер сте изгубили пола имунитета само ради пада температура, појаснио је оториноларинголог Бењамин Блеиер, професор на универзитету Харвард.

Једном кад респираторни вирус или бактерија уђу у нос, предњи дио носа је тога свјестан. Након што нос постане свјестан “наметника”, станице у носу крену производити билијуне изванстаничних везикула (ЕВ) које се не могу дијелити као станице али су дизајниране да уништавају вирус. Тако да кад вирус уђе у нос, залијепи се на њих умјесто на станице.

Смањена могућност
Копије тих станица настају у слузи која ће заробити вирусе и неће им дати да се множе и управо је то један од начина на који се организам бори да вируси и бактерије не уђу дубље у тијело. Иако су научници открили да ће се производња ЕВ-а повећати за 160 посто када је нос нападнут, хладно вријеме ће ипак смањити њихову могућност да се боре против вируса што значи да је тешко превенирати грипу или прехладу. 

Опћи симптоми
Обична прехлада јест вирусна упала слузнице носа и предњег дијела ждријела карактеризирана изразитом хуњавицом, кихањем, осјећајем зачепљености носа и ушију, сухоћом, стезањем и лаганим болом у ждријелу. Обично нису присутни опћи симптоми.

Болест почиње након инкубације од 1 до 3 дана и најчешће траје око седам дана, након чега долази до потпуног оздрављења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана