Рани знакови сепсе које не би требало игнорисати

N1
Foto: Freepik

Када се у људском тијелу појави бактерија с којом тијело не може да се избори, без обзира на то да ли је ријеч о нелијечењу или количини коју тијело једноставно не може да поднесе, тада долази до сепсе.

Ова тешка инфекција може да се појави у било ком дијелу тијела, и може да буде смртоносна ако се не почне са лијечењем на вријеме.

Код сепсе бактерије путују крвотоком и лако могу да дођу до било ког органа у тијелу, укључујући срце или мозак. Сепса се лијечи антибиотицима, а ако се симптоми не препознају на вријеме, долази до такозваног септичког шока, упозоравају љекари.

Симптоми сепсе које никада не би требало игнорисати
Најранији симптоми сепсе јесу грозница, повишена температура, слабост, мучнина, повраћање и дијареја. С обзиром на то да су ови симптоми чести и код многих других, мање озбиљних здравствених проблема попут прехладе, само ријетки реагују на вријеме.

Стручњаци упозоравају да је рано препознавање симптома кључно и уједно главни услов за успјешно  лијечење сепсе.

„Неки од тих симптома код одраслих особа су изразита слабост, промењено стање свести, губитак апетита, грозница, жеђ, отежано или убрзано дисање, убрзан рад срца, снижен крвни притисак или вртоглавица и отежано мокрење“, објашњавају стручњаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана