Ракија, природни лијек за бројне здравствене тегобе

ГС
Ракија, природни лијек за бројне здравствене тегобе

Добра ракија на нашим просторима сматра се националним пићем, а приче о њеној љековитости преносе се с кољена на кољено. Шљивовица и лоза најпознатије су ракије, а као што им само име каже, настају од шљиве и лозе, односно грожђа. Посебно су популарне разне траварице, које настају додавањем љековитог биља ракији те слатке ракије с додатком воћа.

С обзиром на висок постотак алкохола у ракији, с њеном конзумацијом ипак треба да будемо опрезни, али мала и правовремена количина ракије брзо ће залијечити одређене здравствене проблеме. "Попиј мало ракије, биће ти боље", реченица је коју сте сигурно чули барем једном у животу. Прочитајте попис тегоба које су наши стари деценијама успјешно лијечили ракијом, иако, с обзиром на висок постотак алкохола у ракији, с конзумацијом овог напитка ипак треба да будемо опрезни.

БОЛ У ЖЕЛУЦУ

Појели сте тежак оброк, богат мастима, који вам је узроковао бол у желуцу? Чашица шљивовице, лозе или траварице одмах ће га умирити.

ЗУБОБОЉА

Гутљај ракије држите десетак секунди на болном зубу, промућкајте и затим испљуните. Поновите још два-три пута уз мали размак како вам ракија не би превише надражила зубно месо.

ГРЛОБОЉА

Ако је грлобоља, односно упала грла, изазвана бактеријском инфекцијом, ракија с неколико капи прополиса успјешно ће дезинфиковати грло. Такође ће помоћи топли биљни чај с неколико кашичица ракије.

БОЛ У ЛЕЂИМА И УКОЧЕН ВРАТ

Мало ракије лагано умасирајте на болна и укочена леђа. Поновите поступак након неколико сати. За ту намјену посебно се препоручује комовица, ракија која се добија из остатка воћа након ферментације, али послужиће и друге ракије. Баш као и укочена леђа, укочење врата такође можете санирати ракијом на исти начин.

БОЛОВИ КОД РЕУМАТСКИХ БОЛЕСТИ

Међу обољелима од артритиса масажа ракијом често је средство ублажавања болова у зглобовима.

ОТЕКЛИНЕ

Ракија доказано хлади кожу, па добро дјелује на отеклине. Можете је умасирати на отечено подручје или на њега ставити облогу. Имајте на уму да ракија већ након неколико минута може надражити кожу, стога облоге кратко држите на отеченом дијелу тијела.

ЛОША ЦИРКУЛАЦИЈА

Наше баке и дједови често су након буђења чашицом ракије покретали успорену јутарњу циркулацију. Пробајте!

УРОЛОШКИ ПРОБЛЕМИ

Ракија с першуном сјајан је савезник у борби против бактеријских инфекција уринарног тракта.

МУЧНИНА У ВОЖЊИ

Наравно, овдје ракија помаже само пунољетним сувозачима, јер возачи не смију пити док возе. Многе одрасле особе и даље муку муче с мучнином приликом вожње, а ракија ће ријешити и ову тегобу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана