Рак грлића материце: Три симптома која не смијете да занемарите

ГС
Foto: Илустрација

Ево који су симптоми су знак за аларм и хитну посјету доктору.

Када је рак у најранијој фази и још није видљив, може се открити само на основи резултата хистологије и биопсије. Ове анализе доктори прописују ако током прегледа посумњају да нешто није у реду са грлићем материце. У овој фази, неоплазма (тумор) најчешће нема никакве пратеће симптоме.
Према ријечима онколога, знакови болести се јављају, по правилу, након што тумор, који се још увијек налази унутар грлића материце, толико нарасте да га доктор може видјети већ током прегледа. Ова фаза се још увијек сматра раном, али знакови попут крвавог или воденастог секрета, као и крварење након секса се могу јавити у овом периоду.

Још један симптом рака грлића материце на који треба обратити пажњу је везан за циклус. Јавља се јака бол током менструације, а доктори објашњавају и како до тога долази.

"Када се тумор прошири у страну, односно на зид материце, може да притиска мокраћни канал, лимфне системе, тада се јавља бол, некад и оток једне ноге, а неријетко и леђа јаче болове. Овај симптом се не сврстава у ране знаке рака, али прилично јасно показује на присуство озбиљног здравственог проблема."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана