Радовановић: Постоји веза између изненадне срчане смрти и ковида 19

Срна
Радовановић: Постоји веза између изненадне срчане смрти и ковида 19

БЕОГРАД - Кадриолог Славица Радовановић каже да се не може искључити да је ковид инфекција један од разлога изненадних срчаних смрти, које су све чешће код младих људи међу којима је велики број оних који се активно и професионално баве спортом.

“Изненадна смрт као последица аритмија које често настају због миокардитиса је постојала увек, али удружена са пандемијом ковида, као једно од њених најгорих лица, постаје алармантно забрињавајућа”, наводи Радовановићева, која је начелник Центра за срчану инсуфицијенцију КБЦ “Др Драгиша Мишовић” у Београду.

Она је указала да не смије бити занемарено да је ковид 19 мултисистемска болест коју прате не само обостране масивне пнеумоније са честим искључивањем велике површине плућа из функције, већ и промјене на срцу, бубрезима, мозгу, а присутан је и велики ризик од тромбоемболијских компликација.

“Запаљење срчаног мишића услед заражавања вирусом корона, узрок је озбиљних аритмија које су, пак, најчешћи узрок изненадне срчане смрти. Такође, и хиперкоагубилност и тромбозе представљају увод у различите кардиоваскулране болести које, такође, могу имати смртни исход, посебно код особа које имају одређене предиспонирајуће факторе”, каже Радовановићева за “Спутњик”.

Она је истакла да је ове тврдње без обдукционих налаза немогуће прецизно поткријепити, али да је веза између вируса и срчане смрти недвосмислено јасна.

Радовановићева указује да, осим миокардитиса, и кардиомиопатије, иако врло често насљедне и непрепознате, могу бити узрок изненадне срчане смрти, као и неуролошка обољења, проширења крвних судова у мозгу, анеуризме, генетски поремећаји и друге вирусне инфекције.

“Неопходно је да се пацијенти са минималним тегобама, прескакањем или убрзаним радом срца, јаве на преглед лекару, кардиологу...Тек након прегледа, особа која осећа тегобе или која је прележала ковид 19, добија савет да ли и у којој мери може да се бави физичким активностима”, каже Радовановићева.

Анализирајући драстично повећан број смрти професионалних спортиста, Радовановићева упозорава на неопходност и обавезност систематског прегледа два пута годишње како би се искључили сви потенцијални узроци изненадне срчане смрти.

Она је истакла да Србија и даље налази на врху листе земаља са највећим ризиком од кардиоваскуларних болести било да је ријеч о исхемијској болести, инфаркту миокарда или срчаној инсуфицијенцији /слабости/ која је коначан исход свих кардиоваскуларних болести.

Недавно истраживање коју је објавио израелски медиј “Рил тајм њуз” /Real Time News/ показује да је стопа смртности ФИФА играча у 2021. порасла за 500 одсто, те да је од децембра прошле године 183 професионалних спортиста и тренера изненада пало током утакмице, након чега је њих 108 умрло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана