Пушачи и љубитељи кафе треба да поједу 10 бадема на дан, ево и зашто

ГС
Foto: Илустрација

Постоји много савјета о побољшању квалитета сна и навика спавања.

Одређени савјети ће помоћи некима, али не и свима.

Уравнотежена прехрана најбољи савезник у борби против бројних здравствених потешкоћа. Наиме, студија објављена у National Library of Medicine otkrila открила је да је само двије седмице редовне конзумације бадема повезано са смањењем несанице.

Наиме, 446 учесника јело је по 10 бадема сваког дана током двије седмице. Прије учешћа у истраживању, 77 посто учесника је изјавило да има проблема с несаницом, док су остали изјавили да имају квалитетан сан.

Након анкете, 69 посто учесника је пријавило проблеме с несаницом, а 31 посто је рекло да добро спава. Пошто се бадемово млијеко прави од бадема, може и ријешити несаницу.

Организација Sleep Charity, која се бави хигијеном сна, наводи да на квалитету сна највише утиче оно што поједете неколико сати прије спавања. Стручњаци из организације сматрају да су бадеми прави хит јер садрже магнезиј који побољшава сан, али и опушта мишиће. Осим тога, садрже протеине који помажу у одржавању стабилног нивоа шећера у крви док спавате, а такође преносе тијело из стања стреса и адреналина у стање мировања. Зато су одличан избор за поподневну ужину.

Међутим, пошто је спавање комплициран процес на који могу утицати ментално здравље, свјетлост и неки физички проблеми, важно је узети у обзир све ове факторе.

Осим тога, када је у питању прехрана, није довољно само додати бадеме јер спавање утиче на то када, што и колико једемо током дана, седмицама, мјесецима и годинама.

Најважније је да се ослободите кофеина и алкохола, који могу спријечити да заспите и имате квалитетан сан. Исто тако, пушачи често имају проблема с несаницом, чешће се буде и обично имају "плитак" сан. Док престанак пушења, ослобађање од кофеина и алкохола може помоћи многима, свака особа треба пронаћи оно што више одговора за добар сан, преноси Klix.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана