Психолози упозоравају: Лоше расположење оца утиче на интелектуални развој дјетета

ГС
Foto: Илустрација

Научници са универзитета "Мичиген Стејт" (МSU) спровели су нову студију на поменуту тему, а њихови резултати не само да наглашавају важност улоге оца у животу дјетета, већ су доказали да укупно ментално стање и расположење оца имају утицај на психичко стање дјетета.

У студији су истраживачи прикупили податке од око 730 породица које су учествовале у истраживању "Еаrly Head Start" програма широм света. Истраживачи су своју пажњу усмjерили на дејство родитељског стреса и менталних здравствених проблема, попут депресије и анксиозности, на њихову дjецу.

Резултати су показали да њихово лоше стање негативно утиче на развој психичких способности код дjеце и то у касном развојном периоду.

Једно од запањујућих открића ове студије је да очево ментално здравље има директан утицај на дjететове социјалне вештине (као што су самоконтрола и колективни рад) у тренутку када дијете дође до петог разреда основне школе. Заправо, депресија оца током дјетињства има више утицаја на развој дјететових друштвених вјештина него мајчина депресија или анксиозност.

Студија је, такође, показала да очева стресна расположења, повезана са родитељством, лоше утичу на когнитивни и лингвистички развој дјеце старoсти од двије до три године, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана