Психолози потврдили: Море нас ослобађа стреса, а ево и зашто

ГС
Foto: Илустрација

Психолошка истраживања показују да море, слушање валова и шумова воде ублажавају свакодневни стрес и смирују анксиозности, а како је данас све више људи под појачаним стресом, није ни чудо да утјеху проналазимо у бијегу на море.

Доба годишњих одмора полако куца на врата, а ако требате додатне потицаје да се запутите на морску обалу чим прије – доносимо вам их у наставку.

Море опушта и поспјешује сан

Као што смо рекли, море доказано смирује ум и опушта нас, а истраживања показују да боравак уз воду и шум валова поспјешује квалитету сна. Наиме, звук воде шаље импулсе мозгу да одмара те да је у стању релаксације, а источњачке културе чак вјерују како боравак уз воду чисти наше енергетске канале. Тако већина људи тијеком боравка на мору због чистог зрака и енергије воде квалитетније, дуже и боље спава. Једноставно речено, ум нам је мирнији, а тиме и тијело спремније на одмор.

Здравствени бенефити боравка на мору

Осим сталоженијег и мирнијег ума, боравак на сунцу и мору има и друге корисне учинке на наше тијело. Наиме, боравком на сунцу стимулира се производња витамина Д, а то уједно значи и аутоматско јачање имунолошког сустава, смањење осјећаја анксиозности, убрзавање метаболизма и јаче кости. Како морски зрак има и висок садржај соли, прилично је густ тако да док га удишете, прочишћава вам грло и респираторни систем – због чега су вам синуси чишћи и проходнији, а сан такође квалитетнији.

Уз то, било какве ранице на кожи, укључујући и акне и приштиће, морска вода има ‘магичну’ моћ прочистити и брже зацијелити. Морска вода је богата магнезијем за који је познато да потиче хидратацију коже и побољшава њезин изглед. Минерали у води такођер садрже протуупална својства која ублажавају црвенило коже, пише јолие.хр.

Море нас потиче да будемо присутни у тренутку

У данашњем је хектичном свијету врло лако постати преоптерећен обавезама те сталном исцрпљеношћу, а боравак у природи, па и на мору, враћа нас у садашњи тренутак те нас потиче да не мислимо о ничему – већ само постојимо. Психолози тврде да је управо уживање у тренутку кључно за ментално здравље појединца, па је тако годишњи одмор на плажи идеална прилика да застанете, пустите мобител или књигу из руке и само ослушкујете звук валова, вјетра или цврчака. Осјетите пијесак под ногама и запљускивање воде – и у трен ока ћете се осјећати задовољније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана