Први симптом: Алцхајмерова болест се може открити док паркирате ауто

ГС
Foto: Илустрација

Алцхајмерова болест је један од најчешћих облика деменције у свијету, прогресивна је, а симптоми се могу развијати неколико година прије званичне дијагнозе.

Зато је препознавање првих симптома кључно за пацијента.

Међутим, због сличних симптома, Алцхајмерову болест некада је теже разликовати од других здравствених стања као што су депресија, нагле промјене расположења или анксиозност.

National Health Service (NHS) наводи да осим промјене расположења треба обратити пажњу и на губитак памћења, потешкоће с концентрацијом, тешкоће праћења разговора или проналажења правих ријечи те збуњеност око времена и мјеста.

Научник Роберт Лоу помаже људима да схвате који су рани знакови упозорења.

У једној од својих објава на друштвеним мрежама објаснио је да један од првих симптома Алцхајмерове болести је ако неко не може равно паркирати ауто.

Ово сазнање долази након истраживања, које је провео психијатар Данел Амен, тако што је скенирао мозгове особа с Алцхајморовом болешћу.

– Прво што је доктор Амен открио је да су паријетални режњеви почели пропадати, а они су укључени у сензорне улазне информације. Дакле, рани знак упозорења је да се људи изгубе или људи имају проблема с паркирањем равно – објаснио је Лоу.

Он је такође навео да постоји веза између сна и болести. Ако не спавате, ваш мозак не функционише правилно. Сан смањује ризик од депресије и тјескобе и неопходан је за стварање нових сјећања.

Он савјетује да вјежбање може помоћи у превенцији болести. Рекао је да бављење аеробиком у трајању од 20 до 30 минута седмично смањује ризик, као и да би тренинг с утезима могао помоћи у превенцији, пише Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана