Прве сиједе власи нису знак мудрости него озбиљног здравственог проблема

Агенције
Прве сиједе власи нису знак мудрости него озбиљног здравственог проблема

Не постоји универзално правило које открива у којој години живота ћете угледати прве сиједе власи у својој коси. Штавише, оне често немају никакве везе с тиме колико година имате. Код неких људи могу се појавити већ у средњошколској доби, а можда и раније.

Ипак, оне имају везе са старењем, али како појашњава дерматолог Мелиса Пилијанг, са старењем меланоцита у фоликулима ваше косе. Односно, са старењем ћелија које су задужене за производњу пигмента.

"Оне престају да производе меланин, а резултат тога је сива коса, која с временом побијели", објаснила је др Пилијанг и истакла како већина људи до 50. године већ напола осиједи.

Но, јесте ли знали да (прије)рано појављивање сједих власи може упућивати на озбиљне здравствене проблеме?

Наиме, студија објављена на Конференцији кардиолошког друштва у Индији показала је како мушкарци млађи од 40 година који су прерано осиједјели имају пет пута веће шансе за развој коронарне болести. Односно, прерано појављивање сиједих може бити повезано са срчаним проблемима, преноси Вечерњи лист.

Осим тога, истраживања показују да старење меланоцита може бити резултат биолошког процеса који може оштетити здраве ћелије и ткиво. Управо зато љекари савјетују да потражите мишљење доктора ако осиједите прије 35. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана