Провjерите стање ваше коже - 5 знакова указују да вам цриjева слабе

Срна
Провjерите стање ваше коже - 5 знакова указују да вам цриjева слабе

“Криво цриjево” је, нажалост, управо оно што звучи – дигестивна слузница цриjева постаје угрожена, омогућавајући стварима попут бактерија и токсичног отпада да процури кроз цријева у крвоток, изазивајући упалу и низ негативних здравствених стања.

“Криво цријево” ствара пут за токсине и они улазе у тијело кроз гастроинтестинални тракт проузрокујући лоше посљедице по здравље.

Ево пет знакова упозорења да цријево цури.

Аутоимуност и цурење цријева

Све је више доказа да су проблеми са цријевима која пропуштају и аутоимуни проблеми у снажној корелацији.

“Када ваша цријева и даље пропуштају, све више и више честица може да побјегне у ваш крвоток”, каже др Ејми Мајерс, а преноси Eat This Not That.

“Ваш имуни систем реагује тако што шаље талас за таласом запаљења да нападне стране освајаче. Ово стање високе приправности узрокује да ваш имуни систем буде преоптерећен и мање прецизно пуца. То може довести до тога да ваша сопствена ткива буду ухваћена на нишану и узрокују бујицу симптома. На крају, ово ће се развити у потпуну аутоимуност ако се ваш синдром пропуштања цријева не ријеши.”

Лоша исхрана

“Лоша исхрана је један од водећих фактора синдрома пропуштања цријева”, каже др Мајерс.

Прерађена храна садржи много састојака који доводе до пропуштања цријева. У ствари, глутен је узрок број један. Глутен узрокује да ћелије цријева ослобађају зонулин, протеин који може да разбије чврсте спојеве у вашој цријевној слузници.

Друге намирнице које изазивају упалу могу да буду млијечни производи или токсична храна (као што су шећер и алкохол).

Проблеми са варењем

Хронични проблеми са варењем могу бити знак пропуштања цријева.

“Симптоми пробавних поремећаја као што су целијакија, инфламаторна болест цријева (ИБД), синдром иритабилног цријева (ИБС), колитис и Кронова болест… Многи од ових симптома и пробавни поремећаји су повезани са прекомјерним растом бактерија или других микроорганизама и цријевима запаљење које изазивају”, каже др Мајкл Русио.

Екцем и друга стања коже

Стручњаци кажу да би свраб и проблематична кожа могли да буду знак да цријево сури. Прва описана прије више од 70 година, 'теорија везе цријева и коже' описује како повећана хиперпропустљивост цријева може да изазове низ кожних обољења, посебно акни и псоријазе.

Креме и лијекови са бесконачним листама (понекад опасних) нежељених ефеката се често прописују за ове кожне поремећаје, али већ неколико деценија постоје докази да дио основног узрока постоји у цревима.

Недостаци у исхрани

Најчешћи су недостатак гвожђа, недостатак витамина Б12, недостатак магнезијума који може да доведе до умора, неуропатија или болова у мишићима. Недостатак цинка услијед малапсорпције може да доведе до губитка косе или ћелавости као што се дешава код алопеције ареате.

Недостатак бакра може да се јави на идентичан начин код оних који болују од високог нивоа холестерола у крви и остеоартритиса. Даље, проблеми са костима се развијају као резултат малапсорпције калцијума, бора, силицијума и мангана.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана