Проширене вене: Одлазак код љекара, не разни гелови и креме

ГС
Проширене вене: Одлазак код љекара, не разни гелови и креме

Проширене вене нису само естетски проблем, а нису ни кожна болест да би се лијечиле кремама и геловима. Ако се занемаре, могу да доведу до озбиљнијих здраствених компликација

Двадесет одсто свјетске популације има проблем са проширеним венама, а стручњаци прогнозирају да ће их бити 30 одсто 2030. године. Проширене вене нису само естетски проблем. Ако се занемаре, могу да доведу до озбиљнијих здрваствених компликација.

„То је у принципу најчешћи васкуларни проблем, 70 одсто пацијената који се упућују и долазе код васкуларног хирурга има проблем са проширеним венама, Свакако, то је прије свега здравствени проблем, а може да буде и естетски. То може довести до озбиљних компликација даље у животу. Проширене вене су хронична прогресивна болест, која напредује полако, а оно што су крајњи стадијуми и основне компликације су тромбоза односно тромбофилитис у чворовима које људи имају на ногама, и појава венских рана”, рекао је за РТС др Дарио Јоцић, васкуларни хирург из Центра за савремено лијечење вена у Београду.

Главна је генетика

Доктор Јоцић наводи и тегобе које прате проблеме са венама као што су болови, грчеви, свраб, венски екцеми, поремећај сна. Каже да то нису неукротиве тегобе, али да је чињеница да сметају пацијентима утичу на квалитет живота, и да зато треба да се оперишу на вријеме.

Додаје да је лијечење проширених вена „оптерећено бројним митовима” и да нема доказа о дејству крема за лијечење, или на примјер о прекрштању ногу као важног фактора. С друге стране, наводи, јасни су докази који су у вези са генетиком.

„Уколико имамо да оба родитеља имају проширене вене, у 80 до 90 одсто случајева ће имати и дијете и то је фактор ризика број један”, објаснио је др Јоцић.

Каже да је најмлађи оперисани пацијент имао 15 година, да је важно рјешавати проблем са венама када се јави, и да нема разлога да се чека, јер је у питању болест која напредује.

Гојазност као фактор ризика

Када је ријеч о оперисању, препоручује се, на примјер да се операција обави прије планиране трудноће, како би се избјегле могуће компликације. Уопште, савјет љекара је да не треба одлагати лијечење, посебно када се модерном ласерском методом, данас вене могу минимално инванзивним методама третирати.

Од фактора ризика, осим висине, др Јоцић наводи и године живота, сједјелачки начин живота и гојазност.

И испуцали капилари могу бити сигнал за јављање лекару, али ако су праћени јачим тегобама.

Говорећи о кремама за које многи произвођачи тврде да могу да излијече проширене вене, др Јоцић каже да је у питању болест крвних судова, а не кожна болест и да ту креме не могу бити од помоћи.

„Те креме само охладе дио коже и у том смислу помажу. Једини прави начин је лијечење операцијом. Уколико пацијенти не желе, или нијесу погодни за операцију онда је једино решење ношење еластичних чарапа, али ту има, што ја разумијем, врло мало ентузијазма да се упорно и редовно носе”, објаснио је др Јоцић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана