Промјене на језику упозоравају на недостатак једног витамина

ГС
Foto: Илустрација

Витамин Б12 есенцијални је нутријент који се природно не производи у тијелу, већ се мора унијети храном или суплементима.

Примарна улога витамина Б12 је стварање црвених крвних зрнаца и ДНК. Надаље, игра значајну улогу у развоју можданих и нервних ћелија.

Кажу да ниски нивои витамина Б12 узрокују оралне проблеме, који се посебно односе на језик. То се догађа зато што недостатак витамина Б12 узрокује смањење производње црвених крвних зрнаца, што резултира смањеним протоком кисеоника до језика.

Болан и црвен језик

Глоситис је упала језика која узрокује отицање, црвенило и бол. Глоситис може довести до појаве ситних избочина на језику. Ово стање карактерише гладак или болан језик сјајног изгледа. Тешка упала језика може узроковати отицање и црвенило те бол која може да промени начин на који једете или говорите.

Афте

Афте такође могу да буду знак недостатак витамина Б12. То су мале и болне ранице у устима. Обично нестају саме од себе, али може помоћи избјегавање конзумације цитруса и љутих зачина. Неки лијекови без рецепта могу да ублаже бол.

Промјена боје језика и осјећај пецкања

Још један симптом недостатка витамина Б12 је отечен и дебео језик, као и осјећај пецкања, те промјена боје језика.

Осим наведених, симптоми недостатка витамина Б12 укључују и:

* умор

* губитак даха

* главобољу и вртоглавице

* блиједу кожу

* лупање срца

* гастроинтестиналне проблеме

* потешкоће у концентрацији

Како унијети довољне количине витамина Б12?

Витамин Б12 можете да унесете конзумацијом говедине, свињетине, шунке, пилетине, јагњетине, рибе, плодова мора попут шкољки и ракова, јаја, те млијечних производа попут млијека, сира и јогурта. Обогаћене житарице такође су добар извор витамина Б12, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана