Проблем еректилне дисфункције све чешћи

др Владимир Кривокућа, уролог
Проблем еректилне дисфункције све чешћи

Иако еректилна дисфункција све чешће погађа и мушкарце млађег животног доба, прича о њој се још гура под тепих и представља проблем који се покушава ријешити само приватно, у четири зида, без тражења стручне помоћи.

Увријежено је мишљење да је еректилна дисфункција посљедица само старења. И јесте тачно да се учесталост овог стања повећава с годинама, али све је чешћа појава да од ње пати и млађа популација мушкараца, чак већ од 30. године живота.

Еректилна дисфункција (у народу позната више као импотенција) јесте поремећај када мушкарац не може постићи или одржати ерекцију до завршетка сексуалне активности, а који се понавља у дужем периоду (нпр. током посљедњих шест мјесеци).

Окидач: Практично речено, еректилна дисфункција може бити посљедица неких болести или фактора попут увећања простате, дијабетес мелитуса, хипертензије, кардиолошких болести, гојазности, смањене физичке активности и других. Медицински посматрајући, мушко сексуално узбуђење представља сложен процес који укључује централни нервни систем (мозак, нерве), хормоне, емоције, мишиће и крвне судове и зато су психолошки проблеми попут стреса, умора или узнемирености чести узроци овог поремећаја, поготово код мушкараца млађе животне доби.

Није ријетко да је комбинација физичких и психичких фактора управо окидач за настанак овог проблема.

Еректилна дисфункција значајно утиче на квалитет живота појединца и партнера, те би требало пронаћи начин да се овај проблем превазиђе. Статистике кажу да код већине мушкараца она настаје као резултат нездравог начина живота, па је промјена животних навика од велике важности. Престанак пушења, умјерено конзумирање алкохола, избалансирана исхрана богата антиоксидансима, те ослобађање од стреса (спорт, музика и сл.) јесу адекватни савјети који би требало да постану начин живота. 

"Др Google": Данас када је велики број информација доступан на интернету, а тражење здравствених савјета преко "др Googla" никада популарније и сами мушкарци на овај начин често траже рјешење и савјете за импотенцију, те посежу за непровјереним терапијама и тако се излажу додатном ризику по здравље. Једино исправно рјешење јесте отворен разговор са здравственим радником, љекаром или фармацеутом који ће дати прави савјет и понудити адекватно рјешење, јер узрок импотенције може бити различит и свакој се особи треба приступити индивидуално. 

Битно је апеловати да се овај проблем не може лијечити преко интернета јер посљедице таквог лијечења могу изазвати контраефекат. Посебно треба нагласити да се лијекови за еректилну дисфункцију не смију куповати преко интернета, јер нису регистровани, а самим тим ни контролисани. Потребно је водити рачуна и код куповине додатака исхрани преко интернета, јер и они морају проћи одређене контроле. Из тог разлога важно је да се сви препарати за еректилну дисфункцију набављају у апотекама, гдје ће фармацеути пружити све потребне информације укључујући и мјере опреза, контраиндикације, начин кориштења, дозирање и тако даље, а у случају озбиљног проблема упутити особу љекару. Еректилну дисфункцију могу узроковати и лијекови који се користе за лијечење неких других обољења и о овоме треба отворено причати са својим љекаром или фармацеутом.

Иако већина студија није показала значајнију учинковитост биљних препарата у третману импотенције, постоји одређени број намирница, познатијих као афродизијаци који могу повећати сексуалну жељу или утицати на боље опште стање организма, па самим тим и сексуални однос. Намирнице за које се сматра да су афродизијаци јесу: чоколада, црно вино, љуте паприке, ораси, ђумбир и сличне.

Третман: Уколико је, ипак, потребан медикаментозни третман, потражите помоћ љекара, обратите се свом фармацеуту. На тржишту постоје регистровани и контролисани лијекови за третман еректилне дисфункције, који су доступни само у апотекама и може вам их прописати ваш љекар. Једини одобрени лијекови за третман еректилне дисфункције су лијекови попут тадалафила, силденафила, вареденафила. Истог су механизма дјеловања, али између њих постоје разлике у смислу дужине дјеловања и потентности (нпр. тадалафил има најдуже дјеловање), затим интеракција са храном и лијековима (храна може да смањи учинковитост силденафила) и друге важне информације које се тичу њихове безбједности и примјене. Они не утичу на либидо, они само побољшавају еректилну функцију и за њихово дјеловање потребна је сексуална стимулација. Не смију их користити особе које су скоро прележале срчани инфаркт или имају тешка кардиолошка обољења. Све су ово информације које вам треба пружити ваш љекар или фармацеут. Не треба се стидјети тражити помоћ од стручњака јер помоћ постоји, само је треба тражити на правом мјесту.

Еректилна дисфункција може бити и предзнак за нека друга озбиљнија обољења чијим раним откривањем се могу спријечити даље посљедице, што је још један разлог због којег треба да се јавите урологу ако се први пут суочавате са проблемом импотенције.

Понекад су највеће препреке у главама људи и зато је важно не гурати проблеме под тепих и не правити табу теме о здрављу. На крају, порука је једноставна, уколико се препознају симптоми еректилне дисфункције обратите се урологу, који ће урадити потребне претраге и одредити адекватну терапију како би превазишли овај проблем и побољшали квалитет живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана