Природни зачини који могу ублажити болове

GS
Природни зачини који могу ублажити болове

Када нас нешто заболи, често посегнемо за неком таблетом.

Важно нам је да се брзо ријешимо болова и притом не мислимо на могуће штетне последице "чаробне" пилуле.

Ипак, аналгетици које можете да добијете без рецепта нису ништа мање опасни од оних које прописује љекар, а међу најчешћим нежељеним ефектима је оштећење желуца. Радије посегните за неком од природних замјена и испробајте њихову дјелотворност, без нуспојава. Већину њих сигурно већ имате у кухињи.

Ђумбир

Коријен ђумбира се већ хиљадама година користи као природни лијек против болова. Има врло широк спектар дјеловања захваљујући својим биоактивним супстанцама гингеролу и шогаолу, који имају моћна љековита својства. Студија из 2020. показала је да је коријен ђумбира једнако дјелотворан као "ибупрофен" код ублажавања болних менструација, односно дисменореје. Такође, овај коријен помаже и код болова у мишићима и зглобовима. Било да ђумбир узимате сиров или од њега припремате врућ чај, постићи ћете једнак ефекат.

Куркума

Позната и под називом "индијски шафран", куркума се у ајурведској медицини одавно користи за ублажавање разних здравствених тегоба праћених боловима. Биоактивно једињење куркумин дјелује противупално, антибактеријски и антивирусно, те захваљујући томе може да смањи разне врсте болова.

Куркуму као зачин најбоље је узимати с црним бибером или неким здравим уљем ради боље искористивости у организму.

Мајчина душица

Можда никада не бисте помислили да обичан кулинарски зачин који се додаје у јела ради ароме може да буде прави лијек за ублажавање болова, али мајчина душица (тимијан) има управо такав ефекат. Наиме, мајчина душица може да буде изврсна помоћ у ублажавању ишијаса и главобоље.

Мајчину душицу можете да додајете у јела, спремате чај од ње или пак користите њено етерично уље.

Омега-3 масне киселине

Било да конзумирате храну богату овим киселинама (попут масних риба или орашастих плодова) или их узимате у облику додатака исхрани, омега-3 масне киселине помоћи ће вам да ублажите болове. Истраживања су показала да ове здраве масноће ублажавају тегобе и болове код особа које се опорављају од операција и хируршких захвата, а доказано помажу и у ублажавању болова узрокованих реуматоидним артритисом.

Цимет

Цимет се у кинеској медицини већ хиљадама година користи као природни лијек. Захваљујући својим противупалним својствима, овај зачин помаже особама које пате од артритиса и других хроничних обољења, а слично као тимијан и ђумбир помаже код дисменореје.

Осим што слаткише можете обилно да посипате циметом, од њега можете да припремите и чај (кашичицу цимета у праху помијешајте са двије кашичице меда, па додајте у топлу или врућу воду). Пасту од цимета и меда можете да наносите на болне зглобове код артритиса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана