Природни антидепресиви: Како уз помоћ природе да подигнете расположење

ГС
Поља лаванде
Foto: Илустрација | Поља лаванде

Депресија и анксиозност могу се ублажити природним путем - истражите моћ природних антидепресива и откријте како подићи своје расположење на природан начин.

Напомињемо да би требало да се консултујете са љекаром прије него што одлучите да конзумирате природне антидепресиве, пише Б92.

Шта су природни антидепресиви и који је њихов значај

Природни антидепресиви су супстанце које се природно јављају у одређеним намирницама и биљкама, а могу пружити олакшање од симптома депресије. Њихов значај лежи у томе што могу пружити алтернативу или допуну фармацеутским лијековима за лијечење депресије, смањити ризик од нежељених ефеката и побољшати опште здравље организма.

Омега-3 масне киселине

Неки од познатих природних антидепресива укључују омега-3 масне киселине које се налазе у риби попут лососа и скуше, као и у ланеном сјемену и орашастим плодовима. Такође, фолна киселина, која се налази у лиснатом поврћу, воћу, пасуљу и интегралним житарицама, може побољшати расположење. Остале биљке које се често користе као антидепресиви су камилица, глог, гинсенг и шафран.

Серотонин и допамин

Ови природни антидепресиви могу помоћи у смањењу симптома депресије, као што су туга, безвољност и анксиозност, подижући ниво серотонина и допамина у мозгу, неуротрансмитера повезаних са расположењем. Међутим, прије употребе природних антидепресива, увијек је важно консултовати се са стручњаком како би се утврдило да ли су погодни за индивидуалне потребе и безбједни за конзумирање у комбинацији са другим лијековима.

Зашто је важно користити природне алтернативе за подизање расположења

Коришћење природних алтернатива за подизање расположења има изузетну важност због неколико разлога. Прво, природне алтернативе пружају сигурнију и мање инвазивну опцију у односу на фармацеутске лијекове.

Фитотерапија

Док су лијекови често повезани са нежељеним ефектима и зависношћу, природни приступи, попут вјежбања, исхране и фитотерапије, смањују ризик од штетних посљедица.

Такође, природне алтернативе обухватају цјелокупно здравље организма. Физичка активност, на примјер, ослобађа ендорфине који подижу расположење, али истовремено побољшава опште здравље срца, метаболизма и имунолошког система. Исхрана богата хранљивим материјама, попут воћа, поврћа, интегралних житарица и омега-3 масних киселина, такође има позитиван утицај на расположење, али доприноси и општем благостању организма.

Психотерапија, медитација, ароматерапија

Битно је истаћи да природни приступ подразумијева холистички поглед на ментално здравље. Он укључује психотерапију, медитацију, ароматерапију и друге технике које оснажују ум и душу. Ове технике могу помоћи у суочавању са стресом, смањењу анксиозности и јачању емоционалне отпорности.

Коришћење природних алтернатива за подизање расположења не само да може донијети олакшање од симптома депресије и анксиозности, већ и допринијети цјелокупном здрављу и благостању. Увијек је важно консултовати се са стручњаком како бисте пронашли најбоље методе и приступе за своје индивидуалне потребе.

Таблете за расположење на биљној бази

Биљке могу бити корисне као природни антидепресиви, а таблете за расположење на биљној бази пружају практичан начин за њихову употребу. Ове таблете често садрже екстракте биљака као што су госпина трава, камилица, глог и шафран, које се традиционално користе за побољшање расположења. Оне могу помоћи у смањењу симптома депресије и анксиозности, подижући ниво неуротрансмитера као што су серотонин и допамин. Међутим, прије употребе ових таблета, важно је консултовати се са стручњаком како би се утврдила права доза и компатибилност са другим лијековима.

Витамини за расположење

Витамини играју важну улогу у одржавању оптималног расположења, а неки од њих су познати као “витамини за расположење”. Један од њих је витамин Д, који је повезан са производњом серотонина, неуротрансмитера који утиче на расположење. Недостатак витамина Д може бити повезан са депресијом и анксиозношћу.

Витамин Б

Такође, витамин Б комплекс, посебно витамини Б6, Б9 (фолна киселина) и Б12, има важну улогу у регулисању расположења и подржавању здравља нервног система. Витамин Ц, познат као “витамин среће”, има антиоксидативна својства и може помоћи у смањењу стреса и анксиозности.

Узимање адекватних количина ових витамина путем исхране или суплемената може допринијети побољшању расположења. Важно је имати на уму да се прије узимања суплемената треба консултовати са стручњаком како би се утврдила права доза и могуће интеракције са другим лијековима.

Који се суплементи препоручују за депресију и анксиозност

Када је реч о депресији и анксиозности, постоји неколико суплемената који се често препоручују као подршка менталном здрављу. Међутим, важно је имати на уму да сваки појединац може имати различите потребе и реакције на суплементе, па је најбоље консултовати се са стручњаком прије него што започнете било који суплементациони режим.

Неки од суплемената који се често истичу у контексту депресије и анксиозности укључују:

Омега-3 масне киселине

Препарати који садрже омега-3 масне киселине, попут рибљег уља, могу имати благотворан утицај на расположење и смањити симптоме депресије.

Витамин Д

Недостатак витамина Д повезан је са повећаним ризиком од депресије, па се суплементација може препоручити, посебно у случајевима недовољног излагања сунцу.

Лаванда

Лавандино уље или суплементи на бази лаванде могу имати умирујући ефекат и помоћи у смањењу симптома анксиозности.

Намирнице које се сматрају природним стабилизаторима расположења

Одабир одређених намирница може имати позитиван утицај на наше расположење, пружајући природне стабилизаторе расположења.

Црна чоколада

Неке од тих намирница које се сматрају корисним су црна чоколада, богата антиоксидансима и флавоноидима који подстичу производњу серотонина, хормона среће. Лосос, као извор омега-3 масних киселина, може смањити симптоме депресије.

Ораси

Ораси су такође богати омега-3 масним киселинама, витамином Е и антиоксидансима, што их чини добром опцијом за побољшање расположења. Авокадо, осим што је извор здравих масти, садржи витамине Б и фолну киселину, које подржавају стабилно расположење.

Банане

Банане су богате триптофаном, аминокиселином која помаже у производњи серотонина. Зелено лиснато поврће попут спанаћа и кеља садржи фолну киселину, која је важна за одржавање менталног здравља.

Јогурт

Јогурт са пробиотицима може побољшати здравље цријева, што може утицати на расположење. Ове намирнице могу бити део уравнотежене исхране која доприноси општем благостању, али је важно консултовати се са стручњаком за исхрану како бисте прилагодили исхрану својим потребама.

Физичка активност као природни антидепресив

Физичка активност је снажан и природан начин да се побољша расположење и смање симптоми депресије. Редовно вежбање показује се као ефикасан природни антидепресив. Током физичке активности, тело ослобађа ендорфине, хемикалије у мозгу које делују као природни аналгетици и подижу расположење.

Било која врста вјежбања може бити корисна - шетња, трчање, бициклизам, пливање или чак вјежбе код куће. Чак и кратка физичка активност може донијети осјетан ефекат на ментално здравље. Редовно вјежбање помаже у смањењу стреса, анксиозности и осећаја умора, док истовремено повећава енергију и самопоуздање.

Физичка активност такође побољшава квалитет сна, што је важно за регулисање расположења. Дугорочно, редовно вјежбање може смањити ризик од депресије и помоћи у одржавању општег менталног благостања.

Пресудно је одабрати активности које вам пријају и прилагодити интензитет и трајање вјежбања својим способностима. Консултација са љекаром или стручњаком за физичку активност може бити корисна како бисте пронашли најбољи приступ за своје потребе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана