Превише конзервисане туњевине може штетити организму

кликс.ба
Foto: Принтскрин

Једна од најчешће кориштених али и најдоступнијих риба у свакодневној прехрани је туњевина, али превише конзумирања може се и негативно одразити на организам, упозоравају стручњаци.

Туњевина крије многе предности за организам, па поред тога што њеним конзумирањем уносите додатне протеине у организам, ова риба побољшава здравље мозга и очију.

Једна је од највећих извора омега-3 масних киселина те побољшава памћење, здравље срца, али и дјелује протуупално.

Ипак, има и оно на шта треба припазити при уношењу конзервисане туњевине у организам, преносе медији.

Једна од њезиних лоших страна је превише уља које се у њој крије. Самим тим, оваква риба носи више калорија, стога ако пазите да не добијете на тежини препоручује се да узимате ону која није у конзерви.

Уколико сте од оних којима је конзервирана туњевина на свакодневном менију, а притом вас мучи надутост, требали би размислити прије него што је сљедећи пут узмете. Иако је натријум користан за регулирање тјелесне течности, његов претјерани унос може узроковати неугодности надутог желуца.

"Једна конзерва туне - била с уљем, или не, садржи четвртину просјечног уноса натријума", тврде са Института Линус Паулинг.

И још један од штетних утјецаја, али не и мање важних, је жива, метал који може изазвати тровање организма те га као таквог треба што више избјегавати.

Истраживања су показала да је излагање живи повезано и с високим крвним притиском, повишеном лошем холестеролу те повећаним ризиком од срчаног удара.

Конзервирана туњевина садржи доста мање живе од оне свјеже. А онда када на конзерви видите ознаку "лајт туна", значи да је можете јести седмично без икаквих проблема, тврде из Института.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана