Превенција остеопорозе успјешнија од самог лијечења ове подмукле болести: Витамини D3 и K2 дјелују синергистички на здравље кости

Mr ph. Даворка Копања, „Хемофарм“
Foto: "Хемофарм“

Кости су жива материја и непрестано се обнављају, стварају и разграђују.

У раним годинама кости се интензивно граде, док након тридесете године коштана маса почиње да опада и већ од педесете године старости јавља се већи ризик од развоја крхких, порозних костију и прелома, а поготово код жена због пада нивоа естрогена. Међутим, огроман губитак коштане масе није проблем само старијим женама, већ су овим проблемом погођени и мушкарци. Ризик за губитак коштане масе је већи ако у младости није осигурана довољна густина костију.

Остеопенија представља смањену густину костију и често је претходница болести - остеопорозе. Код остеопорозе губитак коштане масе је већи, мијења се структура кости, кости постају врло порозне и лако ломљиве. Прелом кости се врло лако деси, поготово након пада, али и приликом мањих повреда које уобичајено не доводе до лома кости, те наглих покрета, подизања терета или притиска на кост. Преломи се најчешће дешавају на кичменим пршљеновима, куку, костима подлактице или ручном зглобу и могу довести до трајних посљедица и инвалидитета.

Тихи крадљивац кости

За остеопорозу кажу је подмукла болест, зову је и тихи крадљивац кости. Најчешће се и открије кад се деси први прелом јер тек тад наступи бол. Оно што је добро је да се она великим дијелом може превенирати и каже се да је превенција успјешнија од самог лијечења.

И зато не оклијевајте, обратите пажњу на исхрану, узимајте довољне количине калцијума и витамина D3, али других минерала и витамина који доприносе здрављу костију. Покрените се! Кретање је основно за превенцију остеопорозе, шетња, трчање, плес, јога, вјежбе са оптерећењем су одличан избор. Вјежбање није само добро за стимулацију изградње кости, него помаже и јачању мишића и превенцији падова.

Иако је остеопороза тиха болест, постоје фактори ризика који вам могу помоћи да откријете да сте у ризику остеопорозе: ако неко од чланова породице има остеопорозу, ако је стил живота такав да немате довољно физичке активности, ако не уносите довољно калцијума и витамина Д3 кроз исхрану, ако сте њежније конституције и мршавији, уколико сте се погрбили, смањили висину, или ако сте претходно ломили кост након пада са сопствене висине. Остеопороза је чешћа код жена које нису имале трудноћу, које су ушле у рану менопаузу или одстраниле јајнике. Такође, особе које користе лијекове попут кортикостероида, или пак конзумирају алкохол и цигарете су у већем ризику од остеопорозе.

Уколико имате један или више фактора ризика, и поготово ако сте старости изнад 65 година, посавјетујте се са својим љекаром и урадите потребне прегледе. За превенцију, али и током лијечења остеопорозе потребно је обезбиједити довољне количине витамина и минерала, поготово калцијума и витамина D3.

Препоручује се дневни унос калцијума од 1000 до 1200 мг, односно 1500 мг за жене у постменопаузи. Треба водити рачуна о укупном уносу калцијума кроз храну и суплементе, да се не прекорачи максимална количина, а то је 2000 мг на дан за особе старије од 50 година. Калцијума има доста у млијечним производа, зеленом поврћу, сардинама, те ово свакако треба имати на уму приликом узимања суплемената.

Да би организам ресорбовао калцијум и уградио га у кости, потребан му је витамин D, али и витамин K2.

Удружени витамини D3 и K2

Витамин D поспјешује апсорпцију калцијума из пробавног тракта и његову уградњу у кости. Позитивно утиче и на бројне друге функције у организму, попут имуног система и функције мишића. Организам углавном може да сам произведе довољно витамина D3 преко коже уз помоћ сунчевих зрака, али у периодима када нема довољно сунца, потребно је додатно уносити витамин D3 храном или путем додатака исхрани. Храна најбогатија витамином D3 је риба сјеверних мора попут лососа, туне, харинге, али ова храна и најчешће није довољно заступљена у свакодневној исхрани.

Витамина D3 у мањим количинама има у јајима, маслацу, гљивама, млијечним производима обогаћеним витамином D, али недовољним да се обезбиједе дневне потребе за витамином D3.

Препоруке за витамином D3 се разликују од земље до земље. Док се негдје препоручује узимање од 400 до 800 интернационалних јединица на дан, смјернице за централну Европу препоручују свакодневну суплементацију у дози од 800 до 2000 интернационалних јединица у периоду од септембра до априла, зависно од тјелесне масе. Старије особе би требало да узимају витамин D3 током цијеле године. Максималан дневни унос витамина Д3 је 4000 IJ, међутим, у посебним случајевима, код неких обољења или кад је присутан тешки дефицит витамина D3, љекар може да препоручи узимање веће дозе витамина D3 у одређеном временском периоду. Узимање виших доза витамина D3 треба увијек да буде под надзором љекара.

Витамин K2 је такође важан за здравље кости јер помаже витамину D3 да угради калцијум у кости, повећавајући њихову снагу и отпорност ка пуцању. Осим тога, витамин K2 спречава уградњу калцијума у зидове крвних судова, чиме доприноси здрављу кардиоваскуларног система. Витамин K2 се налази највише у месу, сиру, јајима, бананама и ферментисаним намирницама. Препоручен дневни унос се односи на витамин K и износи 90-120 mcg на дан за одрасле особе.

Eunova Duo Protect D3 + K2 обезбјеђује дневну дозу витамина D3 и K2 у једној капсули. Садржи високе дозе витамина D3 (1000 и 2000 IJ) и 80 мцг витамина К2 у облику MenaQ®7 који има бољу искористљивост и ефикасност.

Производ је високог квалитета, не задржи конзервансе, вјештачке боје, соју, млијечне протеине, лактозу и глутен. Погодан је за вегетаријански режим исхране. Додатак је исхрани - храна за посебне медицинске потребе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана