Престанак пушења користан и у осмој деценији живота

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА- Ново научно истраживање открива да престанак пушења чак и у доби од 75 година може знатно продужити животни вијек.

"Престанак пушења најбоље је што људи могу учинити како би продужили свој животни вијек", сматра тим научника са Универзитета у Мичигену.

Студија, објављена у америчком часопису о медицини, наглашава да чак и дугогодишњи пушачи могу имати користи од одвикавања од пушења, јер би им то потенцијално смањило ризик од рака и болести срца.

Студија, која је пратила готово 13.000 средовјечних мушкараца, показује да они који пуше 30 или више цигарета дневно имају 21 одсто већи ризик од смрти у року од 25 година.

Истовремено, престанак пушења нуди корист у било којој животној доби, открили су амерички научници.

Они су анализираали америчке националне здравствене податке како би процијенили године "изгубљене" због пушења и године "враћене" престанком пушења у различитој животној доби - 35, 45, 55, 65 и 75 година.

Упоредили су очекивани животни вијек оних који су престали да пуше, редовних пушача и оних који никада нису пушили и мапирали те процјене кориштењем модела вјероватноће.

Током студије научници су предвиђали да ће пушачи у доби од 35 година, који никад нису престајали да користе цигарете, "изгубити" око девет година живота, али ако престану пушити у 35. години "вратиће" осам од тих девет изгубљених година.

Чак је и престанак пушења у старијој доби показао значајне предности.

Они који су наставили да пуше у доби од 75 година "изгубили" су 4,4 године, док би престанак пушења у доби од 65 година могао додати најмање годину живота.

Аутори студије вјерују да њихови резултати нуде вриједну мотивацију пушачима да престану пушити, без обзира на старосну доб, преноси "Сајенс алерт".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана