Препуно пестицида: Ово поврће је најзагађеније, а многи га обожавају

ГС
Препуно пестицида: Ово поврће је најзагађеније, а многи га обожавају

Дјеца су посебно подложна штетним утицајима пестицида. Студије су показале да изложеност пестицидима у раном узрасту може бити повезана са повећаним ризиком од рака, смањеном когнитивном функцијом и проблемима у понашању

Избjегавање конзумирања воћа и поврћа који су највише изложени пестицидима може значајно помоћи очувању здравља.

Шведски истраживачи су документовали накупљање инсектицида, фунгицида и регулатора раста биљака у тијелима дјеце и одраслих. Но, ако се само две недеље избегава конзумација овако третиране хране, ниво тих токсина у организму може пасти на занемарљиву вредност.

Утицај на здравље мозга

 Студије из 2008. године показују да многи пестициди могу бити неуротоксини, што може имати негативан утицај на мозак сисара, укључујући људе. Постоји и јака веза између изложености пестицидима и Паркинсонове болести, хроничног неуролошког поремећаја.

Глифосат, који се често користи у пољопривреди, сматра се једним од најзначајнијих загађивача ваздуха. Преко 40% подземних вода у Европи позитивно је на овај пестицид, а истраживања су га пронашла чак и у људском урину и мајчином млеку.

 Деца су посебно подложна штетним утицајима пестицида. Студије су показале да изложеност пестицидима у раном узрасту може бити повезана са повећаним ризиком од рака, смањеном когнитивном функцијом и проблемима у понашању.

Препоручује се избегавање куповине следећег воћа и поврћа које је највише изложено пестицидима, осим ако није органски или узгајано у сопственом врту:

  • Целер
  • Спанаћ
  • Парадајз
  • Чери парадајз
  • Краставац
  • Паприка

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана