Препоруке доктора у периоду загађеног ваздуха

N1
Препоруке доктора у периоду загађеног ваздуха

Пулмологиња Зехра Диздраревић упозорава да загађени зрак негативно утиче на респираторни систем, те нарочито препоручује ношење посебне врсте маски.

"Свако се најбоље сам може заштитити. Ако се баш мора изаћи вани у вријеме кад је загађен зрак, потребно је користити маску која има филтер у предјелу носа. Омогућава да се зрак издише, али не можемо га удисати. Та маска јесте скупља у односу на друге врсте, али може се користити и мјесец дана ако се правилно постави", нагласила је.

Препоручује боравак на планини, али и упозорава да због разријеђености зрака дисање може бити отежано. То можда неће моћи поднијети људи који имају неко од тежих врста обољења.

Као једну од мјера заштите проф. Диздаревић савјетује и престанак пушења, а хроничне болеснике подсјећа и да редовно узимају лијекове и мање се крећу на отвореном у вријеме кад је загађен зрак. Отров су, каже, и наргиле, а негативни ефекти осјете се посебно у вријеме кад је зрак загађен.

Много је, каже, узрочника загађености зрака, од којих неки могу продријети у најудаљеније дишне путове и изазвати учесталост респираторних, па и малигна обољења.

Посљедице могу бити нарочито озбиљне на респираторни систем због чега се осјећа иритација, а може доћи и до гушења. Може доћи и до бронхитиса, упале слузнице носа, грла, главне дишне цијеви и упале плућа, чак и едема плућа, упале малих дишних путова, погоршања основних хроничних обољења. Као неке од реакција на загађеност зрака могући су и поремећен крвни притисак, општа слабост, сврбеж коже, сухоћу косе…..

У вези мјера заштите од загађеног ваздуха, проф. Диздаревић препоручује и имономодулаторе дисајних путева, таблете које се континуирано узимају мјесец дана. Штите дисајне путеве од загађења зрака, штетних материја и вируса.

"У вријеме загађења зрака често су укомпоноване вироза и алергија, па људи не знају о чему се заправо ради", наводи.

Професорица Диздаревић препоручује и тзв. антилеокотриене, супстанце које спречавају лучење леукотријена који (у вријеме загађења зрака и аларгије) могу изазвати још јаче симптоме респираторних путева.

Због додатног погоршања загађености зрака, Влада Кантона Сарајево прогласила је епизоду „Упозорење“ за све зоне на подручју Кантона Сарајево, јер су испуњени сви увјети предвиђени Планом интервентних мјера у случајевима прекомјерне загађености ваздуха. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана