Предности нордијског ходања - јачи мишићи, здравије срце, брже до циља

ГС
Foto: Илустрација

Нордијско ходање са моткама и по брдовитом и по равном терену, подсјећа на скијашко трчање без снијега.

Ходање са моткама настало је у Скандинавији, а одатле се проширило на централну Европу прије око 20 година.

У почетку нордијско ходање није било много популарно иако има много предности за  здравље. Још 1995. године истраживачи су примијетили да нордијско ходање сагоријева више калорија него уобичајено ходање. У ствари, открили су да сагоријева до 18 одсто више калорија него обично ходање. Бројне студије су потврдиле ове налазе од тада - због чега се сугерише да би ова врста ходања била одличан облик вјежбања за оне који желе да изгубе тежину. Једна студија из Италије открила је да људи са вишком килограма брже губе на тежини.

Може смањити бол у удовима

Коришћењем штапова док ходате можете да распоредите своју тежину на руке и торзо, мање оптерећујући леђа, кољена и кукове. Истраживања су помијешана, а неке студије показују да нордијско ходање може да смањи бол у доњем дијелу леђа и у кољенима. Препорука је да се поразговара са својим љекаром.

Побољшава снагу горњег дијела тијела

Нордијско ходање ангажује ваше руке и рамена од обичног ходања, а то побољшава снагу у рукама и у мишићима.Снага горњег дијела тијела важна је за многе ствари које радимо сваки дан, од ношења кеса из куповине до подизања шоље кафе или чаја.

Повећање мишићне снаге је такође важно за спречавање повреда, помаже у стабилизацији зглобова које штити.

Повећава снагу мишићног језгра

Нордијско ходање ангажује мишиће језгра (укључујући оне на стомаку и леђима) више него обично ходање. То је важно због побољшања држања тијела и равнотеже.

Смањује ризик од пада

Нажалост, како старимо, већа је вјероватноћа да ћемо се спотакнути и пасти док ходамо. То је углавном због смањења мишићне снаге, проблема са равнотежом и проблема са начином на који ходамо. Предност нордијског ходања је у томе што стављате мотке у земљу у исто вријеме када користите ноге. Ово побољшава равнотежу и смањује вјероватноћу пада.

Подстиче здравље кардиоваскуларног система

Истраживања показују да нордијско ходање може побољшати кардиоваскуларну кондицију за само четири недјеље. Друга студија о гојазним женама такође је показала да је нордијско ходање у стању да побољша крвни притисак, као и обично ходање. Поред тога, показало се да нордијско ходање код жена у постменопаузи побољшава ниво шећера у крви у мировању, што је важно у превенцији дијабетеса, као и за побољшање нивоа холестерола у крви.

Брже до циља

Нордијско ходање може вам помоћи да стигнете тамо где желите брже него обично ходање. Оно повећава просјечну брзину ходања за 25 одсто у односу на обичан ход, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана